Rûdaw’dan yeni belgesel: Tanıkların anlatımıyla Ebu Gureyb Cezaevi

02-05-2024
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Ebu Gureyb Cezaevi Rûdaw Medya Grubu Belgesel Herdi Kadir
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rûdaw Medya Grubu, Irak’ta “işkence merkezi” olarak nam salan Bağdat'taki Ebu Gureyb Cezaevi hakkında yeni bir belgesel hazırladı. Yakın zamanda yayına girecek olan belgeselde, cezaevine giren tanıklar yaşadıklarını anlatıyor.

Irak'ın başkenti Bağdat'ın yaklaşık 30 kilometre batısında yer alan Ebu Gureyb Cezaevi 1957 yılında ABD'li mühendislik şirketi Long Eye Land tarafından inşa edildi. Tam 4 kilometrekarelik bir alanı kapsayan hapishanede aynı anda 4 binden fazla mahkum tutuluyordu.

Irak’ta iktidarda olan tüm yönetimler tarafından “işkence merkezi” olarak kullanılan bu hapishane, özelikle Baas rejimi döneminde Kürt tutuklulara yapılan işkenceler ve kötü muamele ile nam salmıştı.

Rûdaw Medya Grubu, cezaevine giderek farklı dönemlerde burada kalan tanıkların anlatımı ile yeni bir belgesel hazırladı.

Belgeselin yönetmeni Rûdaw Belgesel Bölümü’nden Herdi Kadir, Ebu Gureyb Hapishanesinin Irak'ın en kötü şöhretli hapishanelerinden biri olduğunu, monarşiden bu yana Irak’ta tüm kesimlerin, özellikle de Kürtlerin işkence gördüğü bir mekan olduğunu hatırlattı.

Belgeselde, çok sayıda siyasi mahkum 30 yılı aşkın bir sürenin ardından bu cezaevine götürülüyor ve kurbanlar tutuldukları yerde yaşadıklarını anlatıyor.

Tam 44 dakikalık Ebu Gureyb belgeselinin yapımına 2022 yılında başlandı ve 2024'te tamamlandı.

Ebu Gureyb Cezaevi Nisan 2014’te Irak hükümeti tarafından kapatıldı.

Herdi Kadir daha önce Horen Garip ile birlikte “Nustin le Wêrane” (Harabelerde Uyumak) ve “Mustafa Paşa Yamulki” adlı belgesellerin yönetmenliğini yaptı.

Bu belgesellerden “en iyi yönetmen” ve “en iyi belgesel” olmak üzere toplam 29 ödül kazanan  her iki belgeselin yapımcılığı da Rûdaw Medya Grubuna ait.

Ebu Gureyb Cezaevi belgeselinin ilk gösterimi 5 Mayıs 2024 tarihinde saat 17:00’de Süleymaniye’deki Salim Sinema Salonu’nda gerçekleştirilecek.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli