İtalya, IŞİD'in yok ettiği ‘Nemrud boğası’ heykelini Irak'a hediye etti

13-02-2024
Rûdaw
Etiketler Nemrud boğası İtalya Irak
A+ A-

Haber Merkezi - İtalya’da 3D yazıcılar tarafından yeniden üretilen Nemrud heykeli Irak’a hediye edildi. Orijinali 2015’te IŞİD tarafından yok edilen 2900 yıllık 5 metre yüksekliğindeki heykel daha önce UNESCO’nun Paris’teki merkezinde sergilenmişti.

IŞİD Irak ve Suriye’de sayısız tarihi eseri yok etti. Bunlardan biri de Irak’ta Asurlar döneminden kalma Nemrud Boğası heykeliydi. Milattan önce dokuzuncu yüzyıla ait 5 metre yüksekliğindeki devasa heykel 2015 yılında buldozerlerle yıkılmıştı. Mezopotamya kültürünün bu simgesel heykeli İtalyan zanatkârlar sayesinde yeniden üretildi.

3D yazıcılarla üretilen replika orijinalinin birebir aynısı heykel kültür diplomasisinin bir parçası olarak İtalya tarafından Irak’a bağışlandı.

Daha önce Roma’daki Kolezyum’da ve Paris’teki UNESCO merkezinde sergilenen replika şimdi Irak’ın güneyinde Basra‘da bulunan Arkeoloji müzesinin girişine yerleştirildi.

İtalya Kültür Bakanı Gennaro Sangiuliano Salı günü İtalyan ve Iraklı yetkililerin katıldığı Basra Arkeoloji Müzesi’nin açılış töreninde okuduğu bildiride “İtalya kültürel mirasın korunması konusunda ön saflarda yer almaktadır. Çünkü bu miras bir ulusun ruhudur ve tarihini temsil eder. Bu nedenle İtalya kültürel mirasın korunması alanında uluslararası işbirliğini ilerletmek ve insanlık mirasının geliştirilmesi için her türlü çabayı göstermeye devam edecektir” dedi.

Musul’un yakınlarındaki Nimrud Antik Kenti çok sayıda sakallı insan başlı aslan ve kanatlı boğa heykelleri ile süslü muazzam bir saray inşa ettiren Asur kralı Asurbanipal II’nin MÖ (883-859) görkemli başkentiydi. IŞİD 2015 yılında bu arkeolojik alana saldırmış ve değerli eserleri buldozerlerin yanı sıra patlayıcılarla yok etmişti.

Saldırının ardından Nikola Salvioli liderliğindeki bir restoratör ekibi anıtın fotoğraf ve videolarını inceleyerek bir model oluşturdu. Daha sonra 3D yazıcı kullanarak fiberglas bir kopyası yapıldı. Bu kopya daha otantik görünmesi için taş tozuyla karıştırılmış plastik maddelerle kaplandı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli