Lambeth Belediye Başkanı Doğuş'tan Avrupalı Kürtler'e tavsiye

21-05-2019
Gülbahar Altaş
Etiketler Maraş Elbistan Kürt
A+ A-

İngiltere’nin başkenti Londra'ya bağlı Lambeth kentinde bu yıl belediye başkanı seçilen Elbistanlı Kürt İbrahim Doğuş (38), Kürdistan Bölgesi’ni daha önce birkaç kez ziyaret ettiğini belirterek, “Önümüzdeki aylarda yeniden ziyaret edeceğim” dedi.

 

İbrahim Doğuş, Kürdistan Bölgesi’ndeki belediyelere ilişkin ise, “Kürdistan Bölgesi’nde ki belediyeler ile dostluk ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz” diye konuştu.

 

Doğuş, Diyarbakır’ın Lice ilçesinden olan eşi Raife Aytek’in de hayatındaki başarılarından önemli etkisi olduğunu söyledi.

 

İbrahim Doğuş, Rûdaw’ın sorularını yanıtladı…

 

Lambeth belediye başkanı seçilmenizin ardından, hayatınızda nasıl bir değişiklik oldu?

 

Uzun yıllardır Britanya’da siyasal çalışmalarda bulunuyor olmamdan dolayı geçen 1 aylık süre içerisinde hayatımızda işlerimizin artması, sorumluluklarımızın çoğalması dışında çok büyük bir değişiklik olmadı.

 

Londra'ın önemli kentlerinden biri olan Lambeth de bir Kürt Belediye Başkanı olmanızda özellikle Kürtlere ne denli avantaj sağladı?

 

Londra’da Lambeth Belediyesi’nin Başkanlığı’na seçildim. Lambeth’da yaşayan tüm toplumlara belediyemizin imkanlari dahilinde her türlü hizmeti sunmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.

 

Kürdistan Bölgesi’ne hiç geldiniz mi?

 

Kürdistan Bölgesi’ni daha önce birkaç kez ziyaret ettim. Erbil ve Süleymaniye başta olmak üzere bir çok şehrini görme ve tanıma şansım oldu.

 

Yakın zamanda ziyaret planı var mı?

 

Evet. Önümüzdeki aylarda yeniden Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etme planımız var. Bir aksilik olmaması halinde tekrar geleceğim.

 

Peki Kürdistan Bölgesi’ndeki belediyelere ilişkin özellikle kardeş belediyeçilik kapsamında düşünce ve planınız var mı?

 

Kürdistan Bölgesi’nde ki belediyeler ile dostluk ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz.

 

Avrupa’ya giden Kürtlerin oradaki topluma entegre olması ve sizin gibi belli bir makama gelmesi için önerileriniz nelerdir?

 

Avrupa’da yaşayan Kürt’ler yaşadıkları tüm ülkelerde sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal alanlar başta olmak üzere hayatın her alanında yurttaşlık görevlerini en aktif şekilde yerine getirmeye çalışma ve çabası içinde olmalıdırlar. Disiplinli ve yoğun bir çalışma ile başarılamayacak bir şey olmadığına emin olabilirler.

 

 

Bildiğimiz kadarıyla eşiniz Diyarbakır’ın Lice ilçesinden. Eşinizin çalışma hayatınızda edindiğiniz başarıda etkisi nedir?

 

Evet, eşim Liceli ve çalışma hayatımda sağladığım tüm başarılarda etkisi olan en önemli insan.

 

Bundan sonraki plan ve projelerinizi nelerdir?

 

Lambeth Belediyesi’nde yaşayan yurttaşlarımıza en iyi hizmeti sunma çabasında olmaya devam edecegiz.

 

 

PORTRE / İbrahim Doğuş:

 

 Aslen Maraş’ın Elbistan ilçesinden olan 38 yaşındaki İbrahim Doğuş yaklaşık 30 yıldır İngiltere’de yaşıyor.

 

Yaklaşık 20 yıldır üyesi olduğu İngiltere İşçi Partisi’nden 2017 yılında genel seçimlerde aday olan İbrahim Doğuş, milletvekili seçilmek için yeterli oyu alamamamıştı ancak yürüttüğü kampanya ve aldığı oyla seçim sonrasında dikkat çeken politikacılarından biri olmayı başarmıştı.

 

Seçim süresinde Kürdistan’ın dört parçasındaki Kürtler, İbrahim Doğuş’un tanıtım kampanyasını yürüttü.

 

Yaklaşık 24 yıldır İngiltere’de restorant işleten Doğuş ayrıca, Londra merkezli düşünce kuruluşu Türkiye Araştırmalar Merkezi CEFTUS'un Direktörlüğü’nü yürütüyor.

 

2011 yılında kuruluşuna öncülük ettiği CEFTUS ile çok sayıda İngiliz ve Türkiye'li politikacı, akademisyen ve gazeteciyi Türkiye ve Kıbrıs gibi konularda tartışmak üzere bir araya getiren Doğuş, BBC, Al Jazeera gibi yayın kuruluşlarının da görüşlerine en sık başvurduğu analistlerin başında geliyor.

 

İbrahim Doğuş, Londra’daki 2017 terör saldırısında 500 polise restorantının kapısını açarak hizmette bulunması tüm ülkede taktir edilmişti.

 

Doğuş, son yıllarda dünya çapında yankı uyandıran “İngiltere Kebab Ödülleri” töreni ile Çin'den ABD'ye kadar pek çok ülkede haberlere konu olmuştu.

 

Diyarbakır’ın Lice ilçesinden Raife Aytek ile evli olan Doğuş, 2 çocuk babasıdır.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli