Kerkük'te güvenliği sağlayacak olan federal polise kentten takviye yapılacak

04-01-2024
Etiketler Irak Kerkük Polis
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak İçişleri Bakanlığı, kentte güvenliğin ordudan polise devredilmesine yönelik hazırlık kapsamında Kerkük polisine bağlı dört takım Federal Polise devredilmesi talimatını verdi.

Irak İçişleri Bakanlığı, 25 Aralık 2023'te yayınladığı kararnamede, şehrin güvenliğinin askeri güçlerden polise devredilmesi hazırlıkları kapsamında Kerkük'teki polis müdürlüğünden ekiplerin federal polise devredilmesini kararlaştırmıştı.

Rûdaw’a konuşan güvenlik kaynakları, Kerkük Polis Müdürlüğü bünyesindeki dört takımlık bir gücün Federal Polise devredilmesi için gerekli işlemlerin başladığını söyledi.

Bakanlığın gönderdiği talimatta, devir işlemlerinin dört aşamada yapılacağı, ilk aşamanın yeni yılın başında, ikinci aşamanın ise 1 Nisan-Haziran tarihleri arasında olacağı belirtildi.

2003'ten 2017 yılına kadar Kerkük kent merkezinde güvenlikten sorumlu temel kuruluş polisti ancak 16 Ekim 2017'de Irak ordusu ve Heşdi Şabi tarafından düzenlenen saldırıların ardından güvenlik dosyası orduya devredilmişti.

Kentte durumun normalleştirilmesi adına atılması öngörülen adımlardan biri de yerel güvenliğin tekrardan polise devredilmesi ve ordunun şehir dışına çıkarılmasıydı.

Kerkük’te 2017’den beri bir çok defa ordu ve Heşdi Şabi milisleri ile kentteki bileşenler arasında gerginlik yaşandı. Kürt tarafı sürekli bu durumdan rahatsızlık duyduklarını dile getirdi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli