Kürdistan Bölgesi'nden Irak'a 'bütçe' tepkisi: Aç bırakma politikası güdülüyor

04-09-2023
Kürdistan Bölgesi'nden Irak'a bütçe tepkisi
Kürdistan Bölgesi'nden Irak'a bütçe tepkisi
Etiketler Bağdat Kürdistan Bölgesi bütçe Erbil
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Hükümeti yetkilileri, Bağdat’ın gönderdiği paranın vatandaşların maaşlarına dahi yetmediğini belirterek “Irak hükümetinin Kürdistan halkına karşı aç bırakma siyaseti güttüğünü hissediyoruz” şeklinde tepki gösterdi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti müzakere heyeti petrol ve bütçe konusunu görüşmek üzere bulunduğu Bağdat’ta basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasında konuşan Kürdistan Bölgesi Hükümet Sözcüsü Peşewa Hewramani, "Irak hükümetinin gönderdiği para maaşların ödenmesine dahi yetmemektedir. Kürdistan Bölgesi Hükümeti tüm anlaşmalara uymuş ve üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiştir. Ancak Irak hükümeti anlaşmalara bağlı kalmamaktadır” ifadelerini kullandı.  

Peşawa Hewramani, "Irak hükümetinin maaş ve halkın gelirlerini kesme yaklaşımlarından, Kürdistan Bölgesi halkını aç bırakma siyaseti yürüterek, bir baskı aracına dönüştürdüklerini hissediyoruz” dedi.

Hükümet Sözcüsü Hewramani, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin memur maaşlarını ödemesi için 940 milyar dinara ihtiyacı var, Irak hükümetinin göndereceği miktar maaşlar için yetmemektedir” şeklinde konuştu.

"Kürdistan Bölgesi’nin mali haklarını ihlal ediyorlar"

Bağdat’taki görüşmelerden bir sonuç elde edilmediğini ifade eden Maliye Bakanı Awat Şeyh Cenab ise "Kürdistan Bölgesi’nin mali haklarını ihlal ediyorlar. Bağdat taksitler halinde para gönderiyor" dedi.

“Bütçe ve mali anlaşmalara müdahale ediliyor” diyen Maliye Bakanı, Bağdat’ın bütçeden gönderdiği 500 milyar dinarın ve Kürdistan Bölgesi gelirlerinin yetmediğini sözlerine ekledi.

"Kürdistan Bölgesinden intikam alınıyor"

Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu Başkanı Dr. Umed Sabah da bütçe yasasının Kürdistan Bölgesi’nden intikam almak amacıyla kaleme alındığını belirtti.

Dr. Umed Sabah, "Bütçe Yasası Kürdistan Bölgesi’ne karşıtlıklarla dolu. Bağdat’ın bu kötü niyetinin farkındaydık. Ancak biz iyi niyetimizi göstermek için müzakereleri yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakanlar Kurulu Sekreteri Amanc Rehim ise Irak Başbakanının maaşları ayrıca gönderebileceğini belirterek sadece bütçeden 500 milyarın gönderilmesinin bütçe yasası ve anlaşmalara aykırı olduğunu kaydetti.

Irak Bakanlar Kurulu toplantısında Kürdistan Bölgesindeki memur maaşları için 500 milyar dinar gönderilmesinin kararlaştırıldığını belirten Amanc Rehim, Bütçe Yasası gereği Bağdat’ın her ay bir trilyon dinar göndermesi gerektiğinin altını çizdi. 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli