27 yaşında TSO seçimlerinde en çok oyu aldı: Kürt kadınları en iyisini yapar

05-12-2023
Etiketler Şênê İxtiyar Faris Süleymaniye Süleymaniye Ticaret ve Sanayi Odası
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Süleymaniye’de Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde 2.337 oy ile en çok uyu alan 27 yaşındaki Şênê İxtiyar Faris, “Kürt kadınları da diğer milletlerin kadınları gibi işveren olabilir ve hatta en iyisini yapar” dedi.

Kürdistan Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi seçimleri 30 Kasım 2023 tarihinde seçimleri yapıldı. Kürdistan geneli ve illerde TSO yönetimini belirlemek için 29 bin 684 kişi oy kullandı.

Süleymaniye Ticaret ve Sanayi Odası için yapılan seçimlerde ise sürpriz bir sonuç ortaya çıktı.

Süleymaniyeli genç iş kadını Şênê İxtiyar Faris, toplam 3. 760 kişinin oy kullandığı seçimlerde 2.337 oy alarak kentte en çok uyu alan aday oldu ve Süleymaniye TSO Yönetim Kurulu’na seçildi.

“Kürt kadınları işveren olabilir”

Rûdaw TV’de Nwêner Fatih’in sunduğu “Rûdawî Emro” programına konuk olan genç iş kadını, “Kürt kadınları da diğer milletlerin kadınları gibi işveren olabilir ve hatta en iyisini yapar” diye konuştu.

Kadınların iş hayatına atılmasının kolay olmadığına ve toplumun buna henüz alışamadığına dikkati çeken Şênê İxtiyar Faris, iş hayatında sıklıkla engellerle karşılaştıklarını belirterek, Süleymani'de kadın girişimcileri desteklemek ve işlerini kolaylaştırmak için çalıştığını söyledi.

Kürdistan Bölgesi’nde 17 yıldır Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyi seçimleri yapılamıyordu. Kürdistan Bölgesi'nin de en genç iş kadını olan 27 yaşındaki Şênê İxtiyar Faris’in sahibi olduğu şirketler grubu Süleymaniye ve Bağdat'ta ticaretten inşaata kadar bir çok alanda iş yapıyor.

"Kürt kadınları girişimcidir”

"Kürt kadınları girişimcidir” diyen Şênê, “Gelişmiş ülkelerde kadın girişimciler yaygın bir şekilde destekleniyor. Biz de bu geleneği Kürdistan Bölgesi'ne taşımak için çalışıyoruz" diye konuştu.

Şênê İxtiyar Faris’in babası İxtiyar Hacı Faris, Kürdistan Bölgesi’nin em büyük aşiretlerinden biri olan “Bêserî” aşiretinin reisi.

Babasının aşiret lideri olmasının çalışmaları önünde engel olmadığını belirten genç iş kadını, "Babam aşiret reisi ama rağmen başarımı her zaman destekledi ve bana çalışma özgürlüğü verdi. Büyük ve hassas meseleler için sık sık babama danışırım" dedi.

Seçim sonuçlarına göre, Süleymaniye Ticaret ve Sanayi Odası yönetimine en çok oyu alan 13 aday seçildi.

Seçimin ardından açıklama yapan Süleymaniye Temyiz Mahkemesini temsilcisi Hakim Omer Ahmad, seçimlerin şeffaf ve hukuka uygun bir şekilde yapıldığını ve sonuçların meşru olduğunu söyledi.

Ticaret ve Sanayi Odalarının içtüzüğüne göre illerdeki Ticaret ve Sanayi Odaları yönetimine seçilenler kendi aralarında bir başkan ve iki yardımcısını seçiyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli