Dılşad Şahab: Kürdistan Bölgesi komşu ülkelerin istikrarında önemli bir faktördür

06-05-2024
Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dılşad Şahab
Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dılşad Şahab
Etiketler Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dılşad Şahab Başkan Neçirvan Barzani Tahran
A+ A-

Tahran (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dılşad Şahab, Başkan Neçirvan Barzani’nin Tahran ziyaretinde Kürdistan Bölgesi’nin komşu ülkelerin çıkarlarına yönelik tehdit değil, bir istikrar faktörü olduğunu teyit edeceğini söyledi.

Başkan Neçirvan Barzani ve beraberindeki heyet bir dizi resmi temaslarda bulunmak üzere İran’ın başkenti Tahran’a ulaştı.

Rûdaw muhabiri Senger Abdulrahman’a Başkan Neçirvan Barzani’nin ziyareti hakkında değerlendirmede bulunan Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dılşad Şahab, "Kürdistan Bölgesi Başkanı, Kürdistan Bölgesinin bölge ve komşu ülkelerle ilişkilerindeki stratejisinin, Kürdistan Bölgesi’nin bir istikrar faktörü olduğu ve öyle kalacağına inanıyor" dedi.

"Kürdistan Bölgesi ile İran İslam Cumhuriyeti arasında uzun bir geçmişe dayanan tarihi ilişkiler var” diyen Şahab “Diktatörlüğe (Saddam) karşı mücadele döneminde İran, binlerce Iraklı ve Kürt mülteciye sığınak oldu. Diktatörlük rejimi yıkılana kadar İran, Irak ve Kürdistan muhalefetinin güçlü bir üssüydü” ifadelerini kullandı.

Dılşad Şahab “Kürdistan Bölgesi'nde bağımsızlığın başlangıcından bu yana İran'la saygıya dayalı, her iki tarafın çıkarlarının korunduğu dostane bir ilişki vardı. Sayın Kürdistan Bölgesi Başkanı, dostluğumuzu perçinlemek, Kürdistan Bölgesi'nin bölgede istikrar faktörü olarak kalacağı, bu konumunu koruyacağı ve her zaman olduğu gibi başta İran İslam Cumhuriyeti ve tüm komşularımızın çıkarlarına yönelik bir tehdit oluşturmayacağını bir kez daha teyit edecek ” dedi.

Şahab sözlerini şöyle sürdürdü:

"İran İslam Cumhuriyeti bizim için önemli bir ülke. İki ülke arasında geniş sınırlar, güçlü ekonomik ve ticari ilişkiler var. Süreklilik arz eden güçlü diplomatik ilişkilerimiz var. İran bölgede, Irak ile Kürdistan Bölgesi’nde etkili bir güçtür. Tüm zor zamanlarımızda, yakın komşumuz olarak ilk temasımız İran İslam Cumhuriyeti ile olmuştur."

Sözcü Şahab, İran ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkilerin iki yıldan fazla bir süredir gergin olduğuna dikkat çekerek,  "Elbette bölgemizde komşuluk ve ilişkilerde iniş çıkışlar yaşanabiliyor. Geçmişte iki ülke arasındaki ilişkilerde bir tür soğukluk oldu. Bu ziyaret, ortak çıkarların aramızdaki soğukluktan daha büyük olduğunu söyleyebilirim" değerlendirmesinde bulundu.

Bölgede tırmanan gerilim ile birlikte uzun bir sınıra sahip olan iki ülkenin birçok ortak çıkarının olduğuna vurgu yapan Şahab, “Sınırların güvenliğinin sağlanması ve korunması, ticari, ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesi gibi ortak çıkarlarımız bulunmakta. Şunu da unutmayalım ki, şuan Irak’ta iktidarda bulunan tüm güçlerin İran ile güçlü ilişkileri var. İran bu güçler muhalif olduğu dönemlerde de onlar üzerinde güçlü bir konuma ve nüfuza sahipti. Dolayısıyla İran, Erbil-Bağdat ilişkilerinin güçlendirilmesinde etkili bir rol oynayabilir” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve beraberindeki heyet, dün akşam saat 18.30’da Tahran’a ulaştı.

Başkan Neçirvan Barzani’ye Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcıları Cafer  Şeyh Mustafa ve Mustafa Seyit Kadir, İçişleri Bakanı Reber Ahmed, Başkanlık Sözcüsü ve diplomatlar eşlik ediyor.

Başkan Neçirvan Barzani’nin ziyaret çerçevesinde, İran'ın dini lideri Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Meclis Başkanı Muhammed Bagır Galibaf ile bir araya geleceği öğrenildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli