İran, Kürt kızı Jina Emini'nin ölüm yıl dönümü yaklaştıkça baskılarını arttırdı

06-09-2023
Etiketler Jina Emini Rojhılat İran Gösteriler
A+ A-

Haber Merkezi  - Rojhılat ve İran’da aylarca devam eden gösterilerin sembolü Kürt kadın Jina Emini’nin ölümüne günler kala güvenlik güçleri Jina’nın amcasını tutukladı.

 Kürdistan İnsan Hakları Ağı'nın (KHRN) haberine göre Emini'nin dayısı Safa Ali, Rojhılat’ın Saqız kentinde istihbarat birimlerince yakalanarak bilinmeyen bir yere götürüldü .

Hengaw İnsan Hakları Örgütü'ne  göre, 30 yaşındaki Ali'nin tutuklanmasına çok sayıda güvenlik personeli ve aracı katıldı.

Jina Emini, başörtüsünü uygunsuz şekilde takarak zorunlu kıyafet kuralını ihlal ettiği iddiasıyla Tahran’da ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan 3 gün sonra 16 Eylül 2022'de hayatını kaybetti.  

Ölümü ardından başta Rojhılat kentlerinde ardından İran genelinde binlerce kişi “Jin Jiyan Azadi” (Kadın Yaşam Özgürlüğü) sloganları atarak İran sistemini ve politikalarını protesto etti. Yetkililer baskı yaptıkça, daha fazla özgürlük talep eden protestocular, rejimin devrilmesi çağrılarına dönüştü.

Kadınlar, başörtüsü yasağını hiçe sayarak başörtülerini çıkararak protestolarda başrol oynadı. Binlerce insan tutuklandı, yüzlercesi öldürüldü. Yüzlerce protestocu tutuklandı. İdamla yargılandı. 4 ay aralıksız süren protesto gösterilerine katılan 4 gösterici idam edildi.

Emini'nin ölüm yıldönümü öncesinde İranlı yetkililer, yenilenen protesto ve anma törenlerini bastırmaya çalışıyor. Hengaw'a göre son beş ayda protestolarda öldürülen kişilerin aile üyelerinden en az 72'si tutuklandı ve güvenlik kurumlarının ailelere uyguladığı baskıda dikkate değer bir artış yaşandı.

KHRN'nin haberine göre "Aileler, yıldönümünü için etkinlikler düzenlememeleri veya herhangi bir çağrı yapmamaları yönünde tehdit edildi."

Hengaw’a göre, protestolarda öldürülen Muhammed Hasanzade'nin babası ve kız kardeşi tutuklandı. İnsan Hakları İzleme Örgütü geçen ay protestoların yıldönümü öncesinde İran'ın baskısını ve “keyfi tutuklamalarını” kınadı.

Öte yandan Rojhılatlı partiler ise Jina Emini’nin yıl dönümünde genel grev çağrısı yaptı.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli