Türk Büyükelçi’den Süleymaniye’de Nagihan Akarsel suikasti sorusuna yanıt

09-10-2022
Etiketler Ali Rıza Güney Irak Türkiye Kürdistan Bölgesi Vize Süleymaniye Nagihan Akarsel
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Türkiye'nin Irak Büyükelçisi Ali Rıza Güney, “Irak’ta güvenlik, istikrar ve refah bizim önceliğimizdir. İkili ilişkilerimizi iki egemen devlet olarak terör örgütlerinden arınmış bir şekilde yürütmektir amacımız. Terörle mücadeledeki hassasiyetimiz ve beklentimiz de bundan kaynaklanmaktadır. PKK odaklı ve PKK ila iltisaklı odaklar hedeftir” dedi. 

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney, başkent Erbil’de Türkiye vize başvuru merkezinin açılışını yaptı.

Bahtiyari semtinde yer alan vize merkezinin açılışına Kürdistan Bölgesi Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf ve diğer yetkililer katıldı.

Burada konuşan Türk Büyükelçi Ali Rıza Güney, Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne yılda ortalama bir milyon kişinin Türkiye’yi ziyaret ettiğini belirterek, bu kişilerin ilk olarak vize ofislerinde karşılandığını söyledi.

Güney, “Yani Türkiye’ye ilk adımlarını bu vize ofislerinde atıyorlar. Ondan sonra da çoğu zaten THY’nı tercih ediyor. Türkiye seyahatleri buradan başlıyor. Burada hizmetin kalitesi çok önemli. Iraklı kardeşlerimize yakışır düzeyde, teknolojisi, altyapısı, insan kaynağıyla ve sağladığı destekleyici hizmetle bizim bu vize konusunu bir yük, sorun değil, kolaylaştırıcı hale getirmemiz gerekiyor, tabii ki güvenlik nedeniyle alınmış bir önlem. Bu konuda Gateway bir dünya ismi, sadece Irak değil, pek çok ülke vatandaşına hizmet veren bir global marka” dedi.

“Usulsüz işler yapan acentalara teveccüh etmeyin”

Bunun ırak’ta açılan on üçüncü ofis olduğunu ve daha önce faaliyete girdiğini belirten Güney, “Açılışı bugüne nasip oldu. Şunun altını vurgulayayım; bu bize de sorun yaratıyor ama esas Iraklı ve Kürt kardeşlerimize sorun yaratıyor. Bir takım acentalar var, bunlar malum tamamen maddi saiklerle, masa altı, gayri nizami, usulsüz işler yapıyor, bunlara teveccüh etmeyin. Sadece vizeniz iptal edilmekle kalmaz Türkiye’ye giriş yasağı da konuluyor ve maalesef bunu sonradan kaldırmak da güçleşiyor. Olan paranıza oluyor” uyarısında bulundu.

On üç vize ofisinde seri şekilde vize vermeye çalıştıklarını belirten Güneyi, “Şu an ki rakamlar belki kış sezonuna girdiğimiz için düşmüş olabilir ama yine de günde 4-5 bine varan başvuru sürecimiz var. Bu yaz aylarında bri ara 7 bine kadar çıktı. Bu çok ciddi profesyonellik gerektiriyor. Biz Gateway’ın o profesyonel işletme anlayışı sayesinde o hatalardan ders çıkararak tekrarlamama yöntemini esas alıyoruz” diye konuştu.

“IKBY anayasal meşru bir yönetim”

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Büyükelçi Güney, Türkiye ile Kürdistan Bölgesi ilişkileri hakkında bir soru üzerine, vize ofisinin açılışı vesilesiyle bazı üst düzey temaslarda bulunduklarını söyledi.

Güney, “Türkiye ve Irak ikili ilişkileri geniş bir yelpazeye yayılıyor. Bu eğitim, güvenlik konsolosluk vize işlemleri, ticaret, yatırım, ekonomi ve pek çok alanda gayet yoğun, iki tarafın da çıkarlarına hizmet edecek şekilde ilişkilerimizi yürütmeye çalışıyoruz. Tabii ki IKBY Irak’ın birliği ve bütünlüğü içerisinde, anayasal meşru bir yönetim. Irak’ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliği kapsamında Bölgesel Yönetim ile de gerek Başbakanıyla, gerek Başkanıyla ikili ilişkilerimizi yine çeşitli kulvarlarda, iki tarafın da çıkarlarına hizmet edecek şekilde ve Irak’ın geneline hizmet edecek şekilde yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Operasyonları sınır gözetmeksizin yaparız”

Irak’ta Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait üslere yönelik saldırılara ilişkin soruyu yanıtlayan Güney, şu ifadeleri kullandı:

“PKK terör örgütünün Irak topraklarında mevcudiyetinden kaynaklanan bir sorun yaşıyor tüm taraflar. Tüm taraflardan kastım gerek Türkiye, gerek Irak ve gerekse de Bölgesel Yönetim. Çünkü PKK dediğimiz terör örgütü sivilleri katlediyor ve Bölgesel Yöneyim ve Merkezi Yönetimin de güvenlik güçlerini şehit ediyor. DEAŞ zamanında nasıl silahını tüm Iraklılara yöneltti ve Iraklılar kahramanca mücadele edip onları yendiyse şimdi PKK var sırada. Terör örgütleri arasında zaten geçişkenlik var. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk beklentisi, bunu hem Erbil hem de Bağdat’taki temaslarımızda net olarak vurguluyoruz; terör örgütleri ile mücadelenin sorumluluğu yerel yönetimlerdedir, yani Irak merkezi otoritesi ve Bölgesel Yönetimdedir. Bu sorumluluğu yerine getirme konusunda irade veya imkan kabiliyet eksikliği varsa Türk vatandaşlarına da tehdit teşkil eden bu terör örgütünün etkisiz hale getirmek üzere operasyonları biz nerede olursa olsun, sınır gözetmeksizin yaparız. Buradaki mevcudiyetimiz terörle mücadeledir, terör örgütün odaklandığı yerlere yönelik operasyonlar sürdürülmektedir. Bunu uzatıp başka yöne çekmeye gerek yok. Türkiye’nin terörle mücadelesine karşı çıkanların kaynağı bellidir. Bunlar PKK iltisaklı, PKK’ya içeriden ve dışarıdan destek olanlardır.”

“PKK odaklı ve PKK ila iltisaklı odaklar hedeftir” 

Kürtçe Jineoloji dergisi editörü Nagihan Akarsel 4 Ekim'de Süleymaniye’de uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmişti. Saldırıyı kınayan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, bir yıl içinde Kürdistan Bölgesi sınırlarında saldırıya uğrayan “Türk kökenli veya Türk hükümetini eleştiren beşinci Kürt” olduğunu belirtti.

Rûdaw muhabiri Peyam Serbest’in Nagihan Akarsel’in öldürülmesi ve konuda Türkiye’nin suçlanmasına ilişkin sorusunu yanıtlayan Güneyi, “PKK unsurları ile mücadele konusunda beklentimizi söyledim. Biz Irak’ın egemenliğine Irak’ın içindeki bazı unsurlardan daha fazla önem veriyoruz. Ne demek istediği anlarlar. Irak bizim kadim komşumuz ve dostumuzdur, kardeşimizdir. Irak’ta güvenlik, istikrar ve refah bizim önceliğimizdir. İkili ilişkilerimizi iki egemen devlet olarak terör örgütlerinden arınmış bir şekilde yürütmektir amacımız. Terörle mücadeledeki hassasiyetimiz ve beklentimiz de bundan kaynaklanmaktadır. PKK odaklı ve PKK ila iltisaklı odaklar hedeftir” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw

Kürdistan ve Iraklı şahsiyet ve kurumlar Webby Ödülü alan Rûdaw'ı tebrik etti

Rûdaw Medya Grubu tarafından hazırlanan Korowai belgeseli dün gece ABD’nin New York kentinde düzenlenen törenle Webby Ödülü aldı. Bu küresel ödül nedeniyle Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki medya, siyasi parti ve hükümet yetkilileri Rûdaw'ı tebrik etti.