Bitlisliler: Kürtçe eğitim olmadığı için çocuklarımız dillerinden uzaklaşıyor

10-02-2025
Rûdaw
Etiketler Bitlis Tatvan
A+ A-

Bitlis (Rûdaw) - Bitlis ve Tatvan ilçesinde seçmeli Kürtçe dersler için çeşitli bilgilendirme çalışmaları yürütülüyor. Ancak Norşin, Hizan, Ahlat, Adilcevaz ve Mutki ilçelerinde halk seçmeli Kürtçe derslerin varlığından haberdar değil.

Bitlis’in Tatvan ilçesinde belediye tüm çalışmalarını iki dilli olarak yürütüyor ve tabelaları da iki dilli.

Belediye ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Halk Eğitim Merkezi de dil kursları veriyor. Bitlis merkez ve Tatvan ilçesinde 4 Kürtçe öğretmeni görev yapıyor. 23 sınıfta yaklaşık 350 öğrenci Kürtçe eğitim görüyor.

Bitlis’te Kürtçe öğretmen ataması ve kadro sayısının artırılması için çalışmalar yapılıyor.

Tatvan’da da halk çarşı ve pazarda Kürtçeyi yaygınca konuşuyor.

Tatvan sakinlerinden Hacı Nevzat, "Biz Kürdüz, dilimiz Kürtçedir." "Kürtçe okullar açılmasını ve dilimizi öğrenmeyi istiyoruz” dedi.

İlçe sakinlerinden Nafiye Akşit ise "Dilimize sahip çıkmalıyız. Çocuklarımız kendi dillerini bilmeli. Ne kadar çok dil bilsek o kadar iyidir" diye konuştu.

Zahir Ok da, "Öyle bir yaptılar ki çocuklarımızın evde bile kendi dillerini konuşamıyor” diyerek eleştiride bulundu.

İlçe sakini Seyidhan İdikurt da "Çocuklarımız evde Kürtçe konuşmuyorsa bu bizim suçumuzdur. Kürtçe ders olmasa ne diyebiliriz” diyerek bu konuda ailelere büyük sorumluluk düştüğüne dikkati çekti.

Bitlis ve Tetvan'da seçmeli Kürtçe dersleri için çeşitli bilgilendirme kampanyaları yürütülüyor.

Ancak Norşin, Hizan, Ahlat, Adilcevaz ve Mutki ilçelerinde halk, kampanyalar yapılmadığı için seçmeli Kürtçe dersinin varlığından pek haberdar değil.

Mutki’de Zaza Kürtleri de yaşıyor. Çoğu Kurmanci lehçesini de biliyor.

Mutkili Muhammed Altılar, "Çocuğum Kürtçe bilmiyor, eşim de Türkçe bilmiyor" derken Yıldız Kalfa ise “dilimize sahip çıkmalıyız” mesajını verdi.

"Annemi şimdi hastaneye götürüyorum" diyen Halit Kalfa ise, “Annem Türkçe bilmiyor, derdini anlatamıyor. Sistem öyle yapmış ki kendi ana dilimizde derdimizi dile getiremiyoruz” dedi.

Fatma Akşit de, "Artık bütün çocukların elinde telefon, tablet var, dolayısıyla Kürtçe bilmiyorlar. Ama insanın kökenini ve dilini unutmaması lazım” diye konuştu.

Öğrenci Kadir Kurt da "Okulda Kürtçe konuştuğumuzda öğretmen müdüre şikayette bulunuyor. Kürtçeyi yasaklı dil olarak görüyorlar” ifadesini kullandı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli