Türkmen Bakan'dan Irak Cumhurbaşkanlığı ve BM'ye çağrı: Bu haksızlığı durdurun

13-03-2024
Ali Güney
Etiketler Aydın Maruf Türknenler Kota sistemi Irak Irak Federal Yüksek Mahkemesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı Aydın Maruf, Irak Cumhurbaşkanı’na resmi bir yazı göndererek, Irak Anayasasının koruyucusu olarak Federal Mahkemenin bileşenlerin aleyhinde verdiği kararı gözden geçirmesini talep ettiklerini açıkladı.

Rûdaw’a konuşan Irak Türkmen Cephesi Yürütme Kurulu Üyesi ve Kürdistan Bölgesi Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı Aydın Maruf, seçim süreci, Federal Mahkemenin kararlarını, olası ittifakları, Türkmen ve Hristiyan partilerin seçimleri boykot meselesini değerlendirdi.

Maruf, Irak Türkmen Cephesi olarak 10 Haziran 2024’te düzenlenecek Kürdistan Parlamentosu seçimlerine katılacaklarını söyledi.

Yarından itibaren siyasi partilerin aday listelerini seçim komisyonuna sunmaya başlayacaklarını ifade eden Maruf, “Türkmenler olarak yüksek oy alma potansiyeli olan yıldız adaylar üzerinde yoğunlaşıyoruz. Seçimin Erbil’deki Türkmenler için avantajlı olacağını öngörüyoruz” dedi.

"Cumhurbaşkanı Anayasanın koruyucusudur, görevini yapmalı"

Aydın Maruf, “Eğer seçimler zamanında yapılırsa Irak Türkmen Cephesi’nin liderliğinde diğer Türkmen partilerin ve şahsiyetlerin de katılımıyla Erbil’deki Türkmenleri temsil etmek için yola çıkacağız. Burada sadece Türkmenler değil aynı zamanda diğer etnik oluşumlardan da destek bekliyoruz. Netice itibariyle biz bu güzel memlekette birlikte yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakanlık olarak Cumhurbaşkanlığına resmi bir yazı göndererek Irak Federal Mahkemesinin kota sistemine ilişkin kararını gözden geçirmesini talep ettiklerini belirten Maruf, “Türkmenlerin endişeli olduklarını kendilerini bildirmek istedik. Cumhurbaşkanı anayasanın koruyucusudur, Irak’ta yaşayan bütün etnik grupların anayasal hakları vardır, özellikle Türkmenlerin ve Hristiyanların. Irak Federal Mahkemesinden çıkan kararlar siyasidir bu nedenle Irak Cumhurbaşkanlığının bu konudaki anayasal görevini yapmasını ve söz konusu kararın feshedilmesini yönünde bir adım atmasını talep ettik” diye konuştu.

Bakan Maruf'tan BM'ye çağrı

BM’ye çağrıda bulunan Bakan Maruf, şunları söyledi:

“Türkmenlerin varlığı kota sisteminden daha büyüktür, Türkmenlerin varlığı Irak Federal Mahkemesinden daha kutsaldır. Her zaman barış yoluyla haklarımızı aradık. Erbil’de Türkmenler başta olmak üzere diğer etnik grupları da temsil ediyoruz. Bize yapılan bu haksızlığı yabancı temsilciler ve konsolosluklarla yaptığımız görüşmelerde dile getiriyoruz. Bu konuda Birleşmiş Milletlerin de ciddi rol oynaması gerektiğine inanıyoruz. BM şu ana kadar bu konuda maalesef sessizliği seçmiştir. Çünkü kota meselesi insan haklarını ilgilendiren bir konu olması hasebiyle, burada bir ihlal varsa BM’nin de tutum alması gerektiğine inanıyoruz. Dolayısıyla buradan BM’ye bu haksızlıkların önüne geçmesini ve durdurması çağrısında bulunuyoruz. Daha önce yaptığımız toplantı ve müzakerelerde de bunu dile getirdik.”

Federal Mahkemenin verdiği kararlarla Kürdistan Bölgesi’nin statüsünü ve varlığını hedef aldığını söyleyen Aydın Maruf, “Irak Federal Mahkemesinin bu kararı sadece bileşenlere karşı değil aynı zamanda Kürdistan Bölgesi’nin statüsüne ve varlığına karşı bir baskı aracı olarak kullanılmıştır. Parlamento, petrol, bütçe ve maaş meseleleri üzerinden verdiği kararlarla bunu bir siyasi araç ve kültür haline getirdi. Verdiği kararlarla buradaki yönetime baskı uygulamaya çalışıyor” dedi.

Seçimin bir kez daha ertelenme olasılığına ilişkin bir soruya Bakan Maruf, “Seçimlerin belirlenen 10 Haziran 2024’te yapılmasından yanayız umarız o tarihte yapılır” şeklinde yanıt verdi.

Bazı Türkmen ve Hristiyan partilerin seçimleri boykot etme kararının 10 Haziranda yapılacak seçimlerin yapılması önünde bir engel olur mu sorusuna Aydın Maruf, “Şu ana kadar seçim komisyon çalışmalarını sürdürüyor. Malumunuz bugün siyasi partilerin kayıt işlemleri başladı. Yarın ittifakların kayıt çalışmaları sonlanacak. Adayların kayıt işlemleri de devam ediyor dolaysıyla şu anda ertelenme söz konusu değil” dedi.

Aday listeleri için geri sayım başladı

Kürdistan parlamento seçimlerinin hazırlıkları devam ediyor. Partilerin aday listelerini komisyona bildirmeleri süreci bugün itibariyle başladı. Bağımsız adaylar ve koalisyonların kayıt işlemleri yarın sona erecek.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi'nin 21 Şubat 2024'te verdiği karara istinaden bileşenlerin kota sandalyelerinin "anayasaya aykırı" olduğu gerekçesiyle iptal etmesinin ardından partiler 100 sandalye için 10 Haziranda yarışacak.

Seçimler, öncekinden farklı olarak dört seçim bölgesinde yapılacak ve bir ildeki seçmen, kendi ilin dışındaki adaya oy atamayacak.

Parlamentodaki 100 sandalyenin illere göre dağılımı şu şekilde:

Süleymaniye: 38 sandalye

Erbil: 34 sandalye

Duhok: 25 koltuk

Halepçe: 3 sandalye

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli