Türkmen Bakan Aydın Maruf: Irak Federal Mahkemesi’nin kararından endişeliyiz

22-02-2024
Rûdaw
Etiketler Aydın Maruf Kürdistan Bölgesi Parlamento Kota Irak Federal Yüksek Mahkemesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı Aydın Maruf, Irak Federal Mahkemesi’nin Kürdistan Parlamentosu’nda Türkmen ve Hristiyanlar için ayrılan 11 sandalyelik kota hakkının “anayasaya aykırı” olduğu şeklinde verdiği karar nedeniyle kaygılı olduğunu söyledi.

Irak Federal Mahkemesi dün, Kürdistan Bölgesi’nin dört seçim bölgesine bölünmesi ve 111 sandalyeli Kürdistan Parlamentosunda Türkmenlere 5 ve Hristiyanlara 6 olmak üzere, 11 kişilik kotanın ""anayasaya aykırı" olduğu kararını vererek, parlamentodaki koltuk sayısının da 100'e düşürüldüğünü açıklamıştı.

Bu sabah Rûdaw TV’de “Nûroj” programına konuk olan Bakan Aydın Maruf, kota meselesinin bileşenlere özel bir durum olduğunu ve 30 yıldır yasalarla uygulandığını söyledi.

Kararın kendileri açısından beklendik olduğunu belirten Maruf, “Maalesef kötü bir karardı ve kota temsiliyeti üzerinde olumsuz etkileri olacak. Birlikte yaşamı etkileyecek. Kürdistan Bölgesi’nde birlikte yaşam kültürü hakim ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti her zamankinden fazla bileşenlerin haklarına saygı duyuyor” dedi.

“Mahkemenin kararı hukuki değil, siyasidir” diyen Bakan Maruf, kararın daha önceden hazırlandığını belirterek "Tüm taraflar karardan endişe duyuyor. Bu karar kimsenin çıkarına değil" dedi.

Türkmenler olarak seçimlerin zamanında yapılmasından yana olduklarını kaydeden Maruf, Kürdistan Bölgesi genel seçimlerine katılacaklarını söyledi.

Maruf, parlamentoda olup olmamak değil parlamentoda bileşenlerin temsiliyetinin olmamasının asıl mesele olduğunu belirtti.

Maruf, “Türkmenler bölgenin önemli bir bileşeni” dedi ve Türkmen seçmenlerin aktif bir şekilde katılması halinde Erbil’de sandalye sahibi olabileceklerini dile getirdi.

Aydın Maruf, Erbil'de yaklaşık 400 bin Türkmen bulunduğunu ancak bunların tamamının seçmen olmadığını söyledi. Bakan Maruf, Süleymaniye ve Kifri ilçelerinde de Türkmenlerin bulunduğunu ve sandalye kazanmaya çalıştıklarını söyledi.

Seçimlere ilk kez kota dışında katılacaklarını ve bunun da kendileri için önemli bir deneyim olduğunu kaydeden Türkmen Bakan, “Biz tüm bileşenlerin temsiliyetinin parlamentosunda bulunmasını savunuyoruz” dedi.

Aydın Maruf, seçimlere Türkmenler olarak tek listede katılabileceklerini ancak bundan önce bir araya gelmeleri gerektiğini vurguladı.

Bakan Maruf, Türkiye'nin de karardan endişe duyup duymadığı sorusuna “Evet, Türkiye de endişeli” diye cevap verdi. Maruf, “Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki Türkmenler olarak her zaman ilişkilerin iyi olması için bir faktör olduk. Türkiye’nin desteği bizim için çok önemli. Türkiye fark gözetmeksizin tüm bileşenleri destekledi” diye konuştu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli