Irak Başbakanı Danışmanı: Irak ile ABD arasında anlaşmak için geniş bir alan var

15-04-2024
Rûdaw
Etiketler Irak Başbakanı Sudani ABD Resmi ziyaret Şemmari
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Irak Başbakanı Sudani'nin siyasi danışmanı Fadi el-Şemmari, Irak ile ABD arasında bir anlaşmaya varılması için geniş bir alan bulunmadığını belirterek, “Irak heyetinin önceliği Bağdat ile Washington arasında stratejik bir çerçeve anlaşmasına varmaktır” dedi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) gitti.

ABD Başkanı Joe Biden’ın resmi daveti üzerine gerçekleşen ziyarette Sudani’ye; Kürdistan Bölgesi Hükümetinden temsilcinin de aralarında bulunduğu hükümet, parlamento ve özel sektör yetkililerinden oluşan bir heyet eşlik ediyor.

Rûdaw TV’de Senger Abdurrahman’ın sunduğu bültene konuk olan Başbakan Sudani'nin siyasi danışmanı Fadi el-Şemmari, ziyaret hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

Başbakan Sudani’nin Washington ziyaretinin özellikle Irak ve bölgenin içinden geçtiği hassas ve karmaşık dönemde önemli olduğuna dikkati çeken el-Şemmari, “Siyasi ve güvenlik konularının yanı sıra, ekonomik konular, yatırım konuları, enerji sorunları, teknoloji sorunları ve çevre dahil olmak üzere pek çok konu masada olacak” dedi.

Öncelikli konulardan birinin Bağdat ile Washington arasındaki stratejik çerçeve anlaşmasının hükümlerinin uygulanması olduğunu kaydeden el-Şemmari, “Bizim için temel önem taşıyan stratejik çerçeve anlaşmasının her iki tarafa da hizmet edecek şekilde ortak bir anlaşma ve anlayışla sonuçlanması. Elbette Irak'ın güvenliği ve egemenliğinin nasıl korunacağı da tartışılacak.  Böyle bir anlaşma Irak'a devlet olarak hizmet eden, bölgeye hizmet eden, istikrar ve refaha hizmet eden, bölgede barış fırsatlarını güçlendiren ortak bir vizyon oluşturur” diye konuştu.

“Irak, ABD ile ilişkilerinin güvenlikle sınırlı kalmasını istemiyor”

Irak’ın IŞİD’e karşı oluşturulan ve 83 ülkeden oluşan uluslararası koalisyondaki diğer ülkelerle işbirliğini genişletmek istediğini kaydeden Fadi el-Şemmari, “Sadece güvenlik ve askeri konularla sınırlı değil, başka konular da var ve Irak, su, çevre, tarım, teknoloji, yapay zeka gibi diğer konuların yanı sıra kalkınma ve yeniden yapılanma konusunda da adım atmak istiyor” şeklinde değerlendirdi.

Başbakan Sudani ile Başkan Biden arasındaki görüşmenin başlıklarından birinin de bölgedeki güvenlik ve askeri gelişmeler olacağını kaydeden el-Şemmari, Irak’ın İrail’in Gazze'ye yönelik “düşmanca eylemlerinden” rahatsız olduğunu ve savaşın durdurulması konusunda rol almak istediğini söyledi.

Fadi el-Şemmari, “Irak, ABD ile ilişkilerinin askeri ve güvenlikle sınırlı kalmasını istemiyor. Bu ilişkinin niteliğini uluslararası ve bölgesel konularda gerçek ortaklığı kapsayacak şekilde genişletmek istiyor” dedi.

Koalisyon kuvvetlerinin Irak’taki varlığının da görüşmelerde ele alınacağını belirten el-Şemmari, “Irak hükümeti, uluslararası koalisyonun misyonunu sona erdirerek ikili ilişkilere yönelme isteğini dile getirdi. Irak egemen bir ülke ve anayasaya göre görüşlerini, iradesini ve çıkarı olduğuna inandığı şeylerle ilgili kararını ifade etmekle sorumludur” yorumunu yaptı.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: Rûdaw

Irak Medeni Yasası, Hristiyan anne ve üç çocuğunu Müslüman olmaya zorluyor

Duhoklu Hristiyan anne, kendisi ve çocuklarının kimliklerini yenilemek için nüfus dairesine gittiğinde kayıtlara “Müslüman” olarak yazıldığını öğrendi. Irak Medeni Kanunu nedeniyle mağdur olan kadın, mahkemeye başvurdu.