Sudani’den ABD’ye karapara aklamayla mücadelede kararlılık mesajı

19-09-2023
Rûdaw
Etiketler Irak ABD Muhammed Şiya Sudani
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Başbakanı Sudani uluslararası bankalar ile ilişkilerde gerekli güvenin sağlanması amacıyla Irak’ta ilk kez bir mali veri tabanı oluşturulduğunu duyurdu. Sudani, böylelikle karapara aklamanın önünde geçilebileceğini söyledi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani Birleşmiş Milletler (BM) 78’inci Genel Kurulu için bulunduğu New York'ta ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Hazine Müsteşarı Brian Nelson ile bir araya geldi.

Irak Başbakanlık Ofisi’nden görüşmeye ilişkin yayımlanan açıklamada Başbakan Şiya es-Sudani’nin "Irak Merkez Bankası ile birlikte, hükümetin tek taraflı bir ekonomiden üretken ve çok ekonomili bir ekonomiye geçme hedefine ulaşmada ekonomik reformun anahtarı olarak gördüğümüz mali reformların hayata geçirilmesi konusunda çeşitli önlemler alıyoruz" dediği aktarıldı.

Uluslararası bankalar ile ilişkilerde gerekli güvenin sağlanması amacıyla ilk kez bir mali veri tabanı oluşturulduğunu aktaran Sudani, gerekli uluslararası standartları uygulayarak ekonomiyi daha fazla iyileştirmeye yönelik adımların atıldığını hükümetin de yönetmelik ve yargı düzeyinde kara para aklama operasyonlarını azaltma konusunda çalışmalarını genişlettiğine işaret etti.

Sudani, hükümetin özel sektörü bir dizi karar ve prosedür yoluyla desteklediğini, ayrıca üç yıl boyunca federal bütçeden gerekli tüm olanakları sağladığını belirtti.

ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Hazine Müsteşarı Brian Nelson da, hükümetin bankacılık ve finans sektörlerindeki reformlarını ve hükümetin Citibank ve J.P. Morgan gibi küresel finans kurumlarının güvenini yeniden kazanma başarısı gösterdikleri için tebrik etti.

Nelson, ABD Hazinesi'nin Irak Merkez Bankası ile yakın çalışmaya, mali likidite ve Irak ticari bankalarının ülke dışına transferleri dosyalarında Irak'la işbirliği yapmaya hazır olduğunu vurgulayarak, ülkesinin Irak ekonomisinin istikrarına desteğini yineledi.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli