DSG Genel Komutanı: Kürtler nereye gitsin?

21-10-2019
Rûdaw
Etiketler Rojava Mazlum Abdi DSG
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Abdi, Rusya ve Şam yönetimi ile herhangi bir ilişkileri olmadığını belirterek, “Ruslar ve Suriye rejimi Kürtlere karşı düşmanca bir tavır içerisinde” dedi.

Mazlum Abdi, Türk Silahlı  Kuvvetleri ile Türkiye’nin desteklediği Suriye Milli Odusu’nun Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonunu, ABD ile Türkiye arasındaki ateşkes anlaşmasını ve bölgedeki gelişmeleri Amerikan Defance One merkezine değerlendirdi.

“Amerikan halkına, burada çok kötü şeyler yaşandığını ve Amerikan yönetiminin Suriye'deki Kürtlerin yok edilmesine ve etnik temizlik yapılmasına yol verdiğini bildirmek istiyorum” diyen Abdi, ABD Başkanı Trump’ın kendisi ile yaptığı telefon görüşmesinde savaşı durdurmak için elinden gelenin en iyisini yapacağını ve bu konuda Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’da bazı taahhütler aldığını belirtti.

Erdoğan’ın Trump’ı dinlemediği ve ona verdiği sözlere bağlı kalmadığını belirten Abdi, “Başkan Trump'tan bize verdiği sözü yerine getirmesini ve bu savaşı durdurmasını istiyorum” ifadelerini kullandı.

Mazlum Abdi, ateşkes anlaşmasından bu yana hava saldırılarında yaklaşık 50 savaşçılarının hayatını kaybettiği, 100 savaşçının da yaralandığını söyledi.

DSG Genel Komutanı, “Türk Ordusu ve Türkiye destekli muhalefet paralı askerleri, Sere Kaniye kentini kuşattı. Halkımızın ve güçlerimizin çekilmesi için ateşkes ve güvenli bir koridor kabul ettik. Ama Türkler güvenlik koridorunu kabul etmiyorlar ve şehirdeki kuşatmayı kaldırmıyorlar. Sonra da ‘Kürtler şehirden çekilmiyor’ deyip halkımıza karşı etnik temizlik yapacaklar. Ve tüm bunlar Amerika'nın gözleri önünde gerçekleşiyor” ifadelerini kullandı.

Mazlum Abdi, ABD arabuluculuğunda Türkiye ile varılan anlaşmanın Kobani'nin doğusundaki Gire Spi ve Sere Kaniye ilçelerini kapsadığını hatırlatarak, Kürtlerin Türkiye sınırının tamamından vazgeçmeyeceğini belirtti.

Abdi, “Gire Spi ile Sere Kaniye’de çekilmeyi kabul ettik ama diğer alanları tartışmadık. Diğer bölgeler Kürt bölgeleri ve devam ederse bu insanların gidecek yerleri kalmayacak. Kürtler nereye gitsin istiyorlar?” şeklinde konuştu.

ABD’yi Rojava ve Suriye’deki güçlerini çekme konusunda aldığı kararı yeniden gözden geçirmeye ve Rojava’da kısmi bir güç bırakmaya çağıran Abdi,  “Suriye'den tam bir geri çekilme olursa, Ruslar ve Türkler planlarını ortaklaşa uygulayacaklar. Son beş yılda Amerikalılarla elde ettiğimiz tüm kazanımları baltalayacak ve Amerikalılar artık Suriye Kürtleri nezdinde güvenilirliklerini kaybedecek” dedi.

Mazlum Abdi, “ABD taahhütlerine bağlı kalmalı. Ayrıca Suriye'de Kürt meselesinin çözümüne yardımcı olabilir” ifadelerini kullandı.

Rojava Özerk Yönetimi’nin Rusya ve Şam yönetimi ile görüştüğünü, DSG’nin bu güçlerle bir bağlantısı olmadığını dile getiren Abdi, “Rusların ve Suriye rejiminin Kürtlere yardım ettiği doğru değil. Ruslar ve Suriye rejimi Kürtlere karşı düşmanca bir tutum içinde” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli