Bakan Maruf: Neçirvan Barzani ile UNAMI kota sisteminin iadesi için çalışıyor

25-04-2024
Rûdaw
Etiketler UNAMI Kürdistan Bölgesi Neçirvan Barzani Aydın Maruf Türkmenler Irak Kürdistan
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf, Kürdistan Bölgesi Neçirvan Barzani ve UNAMI'nin, Federal Mahkeme tarafından iptal edilen Kota sisteminin geri dönülmesi için ciddi bir şekilde çalıştıklarını söyledi.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf, Irak Federal Mahkemesi’nin bileşenlerin aleyhine verdiği kararını zülüm olarak nitelendirdi.

Maruf, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin kota sisteminin yeniden yürürlüğe girmesi için çabaladığını ifade etti.

Kota sisteminin kaldırılmasına ilişkin verilen kararın iptal edilmesi için Başkan Neçirvan Barzani Irak'taki Birleşmiş Milletler Yardım Misyonu (UNAMI) ile birlikte hareket ettiğini belirten Maruf, “Bu hakkın yeninden bileşenlere iade edilmesi için çalışıyorlar” dedi.

Kürdistan Parlamentosunda 11 sandalye yerine 5 sandalye (2 sandalye Türkmenlere, 2 sandalye Hristiyanlara, 1 sandalyede Ermeniler) önerildiği öne sürüldü.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Parlamentosu Sekreteri ve Türkmen Reform Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muna Kahveci, bu konuda kendilerine her hangi bir bilgilendirme yapılmadığını, konuşulanların da şu ana kadar resmi olmadığını söyledi.

Kürdistan Bölgesi parlamento seçimlerinin 10 Haziran'da yapılmasına karar verilmişti.

Ancak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) seçimlerin yasa dışı ve anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle seçimler katılmayı boykot etmişti.

Daha önce de 15 Hıristiyan parti ile 10 Türkmen siyasi parti parlamento seçimlerini boykot edeceklerini açıklamıştı.  

Irak Federal Yüksek Mahkemesi 21 Şubat'ta bileşenlerin kota sistemiyle sabitlenmiş sandalyelerin iptal edilmesine karar vermişti.

Başkan Mesud Barzani, (24/04/2024) başkent Erbil’de Dünyadaki Doğu Süryani Kilisesi Patriği III. Mar Awa'yı ile yaptığı görüşme sonrası yaptığı açıklamada Kürdistan Bölgesi’nde bileşenler olmadan seçimlere katılmayacaklarını açıklamıştı.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli