RAKKA - Fırat Nehri'nde su seviyesi düştü, çiftçiler Türkiye’yi suçluyor

24-10-2023
Rûdaw
Etiketler Rakka Fırat Nehri Su seviyesi Türkiye Suriye Rojava Çiftçi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) denetimindeki Rakka ve Tabka’da Fırat Nehri'nin su seviyesi önemli ölçüde düştü. Bölge çiftçileri tarlalarını sulamakta zorluklarla karşılaşıyor.

Nehirden gelen su çiftçilerin tarlalarından uzakta aktığı için çiftçiler suyu tarlalarına ulaştırmak için pompa ve motor kullanmak zorunda kalıyor.

Rakkalı çiftçi Hamed Uwayid, "Su seviyesi her yıl düşüyor, yaklaşık 500 metreküp kadar azalıyor. Şimdi Fırat Nehri'nin suyuna bakın, bizden yaklaşık bir kilometre uzakta” dedi.

Rakka'nın batısındaki Tabka kentinde de Fırat Baraj Gölü'nün su seviyesi önemli ölçüde düştü ve bu durum balıkçılık sektörünü olumsuz etkiledi.

"Su çok kirli"

Su Kaynakları Uzmanı Ahmed Ali, su kirliliğine dikkat çekerek, "Rakka halkı Fırat Nehri'nin suyunu pompalarla kullanıyor ancak su seviyesinin düşmesi nedeniyle su çok kirlendi. Suriye'nin kuzeyi elektriğini nehir üzerindeki barajlardan sağladığı için su sıkıntısı arz saatlerini de etkiledi” dedi.

Bölge halkı Türkiye'yi Fırat Nehri'nin su seviyesini düşürmekle suçluyor.

"Hastalıklar yayılıyor"

Rakkalı Mihemed Triki durumu şöyle anlattı:

"Türkiye açıkça suyu kıstı. Biz sadece Suriye ve Irak'a ayrılan payın yüzde 10'undan faydalanıyoruz. Fırat Nehri'nde su seviyesinin düşmesi sorunlara neden oldu. Hastalıklar yaygınlaşıyor ve dolayısıyla acılarımız, ıstıraplarımız artıyor."

Fırat Nehri’ne ilişkin 1987 tarihli Suriye-Türkiye Anlaşması'na göre Türkiye'nin Suriye'ye saniyede 500 metreküp su salması gerekiyor.

Anlaşmada böyle olsa da Suriyeli yetkililer Türkiye'nin saniyede 200 metreküpten az su saldığını söylüyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli