Almanya’nın Erbil Başkonsolosu’ndan sınır dışı edildikten sonra ölü bulunan Ezidi gence ilişkin açıklama

29-08-2023
Etiketler John Saidi Fars Sılo Ezidi Almanya
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Almanya'nın Erbil Başkonsolosu Klaus Streicher, Alman makamların Ezidi genç John Saidi Fars Sılo’nun sınır dışı edilmesi ve ardından hayatını kaybetmesi konusunu araştırdıklarını söyledi.

John Saidi Fars Sılo isimli genç, Almanya’da sınır dışı edildikten sonra başkent Erbil’de ölü bulunmuştu.

Duhok’un Sêmele ilçesindeki Şarya yerleşkesinde 1996’da dünyaya gelen John Saidi Fars Sılo, 2010 yılında Avrupa’ya geçmiş, 2012’den beri de Almanya'da sığınma talebinde bulunmuştu.

O tarihten beri bir kampta tutulan gencin 10 Ağustos’ta Erbil’de ölü bulunduğu ailesine bildirilmişti.

Rûdaw, Ezidi gencin neden ve nasıl deport edildiğini Almanya'nın Erbil Başkonsolosu Klaus Streicher’e sordu.

"Bu trajik ve ani ölümü nedeniyle John'un ailesine en derin taziyelerimi iletiyorum” diyen Klaus Streicher, “Konuyla ilgili şu anda yorum yapamayız çünkü Almanya'daki yetkililer konuyu araştırıyor" yanıtını verdi.

Rûdaw Almanya muhabiri Zinar Şino, Ezidi gencin göç hikayesini, Almanya'ya gelişini ve ardından Kürdistan Bölgesi'ne sınır dışı edilmesinin öyküsünü ayrıntılarıyla anlattı.

Rûdaw'a konuşan Kürt gencin ailesi, evlatlarının kendilerinin haberi olmadan sınır dışı edildiğini ve onun hâlâ Almanya'nın Aschenberg kentindeki kampında yaşadığını düşündüklerini söyledi.

John’un babası Said Farıs Sılo, 11 Ağustos’ta Aschaffenburg’daki mülteci kampına giderek akıbetini sorduklarını ancak kamp görevlilerinin “John’un  birkaç gün önce Irak'a sınır dışı edildiğini" söyleyerek kampa girişlerine izin vermediklerini belirtti.

Almanya İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, bu yılın başından 30 Haziran 2023'e kadar 31 bin Irak ve Kürdistan Bölgesi vatandaşı Almanya'ya iltica talebinde bulundu ancak bunların 28 bini reddedildi.

Bakanlık sözcüsü, bu yılın ilk altı ayında 256 Irak vatandaşının sınır dışı edildiğini belirtti.

Sözcü, bunlardan 42'sinin Irak'a geri gönderildiğini, diğerlerinin ise başka ülkelerde parmak izleri olduğu için o ülkelere geri gönderildiklerini bildirdi.

 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli