Neçirvan Barzani ile Reisi Erbil-Tahran ilişkilerinin geliştirilmesine vurgu yaptı

06-05-2024
Başkan Neçirvan Barzani, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya geldi
Başkan Neçirvan Barzani, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya geldi
Etiketler Neçirvan Barzani Kürdistan Bölgesi İran Ayetullah Ali Hamaney İbrahim Reisi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Resmi davet üzerine Tahran’da bulunan Başkan Neçirvan Barzani ilk olarak İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya geldi. Görüşmede ikili ilişkilerin geliştirilmesine vurgu yaptı.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, İran’ın resmi daveti üzerinde dün beraberindeki heyet ile Tahran’a gitti.

Barzani’nin bu sabah ilk olarak Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile görüşmek üzere  Cumhurbaşkanlığı Köşküne gitti.

Görüşmeye ilişkin Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan açıklama geldi.

Erbil ile Tahran arasında uzun süredir devam eden tarihi ilişkilerden övgü ile söz eden Barzani ile Reisi, İran'ın Irak ve Kürdistan Bölgesi ile iyi komşuluk ve ortak çıkarlar temelinde ilişkilerini geliştirmesi, ticari ve ekonomik bağları güçlendirmesinin önemli olduğuna dikkat çekildi.

Cumhurbaşkanı Reisi, İranlı ziyaretçilerin Irak'ın güneyindeki kutsal türbelere gidişte kendilerine kolaylık sağladığı için Kürdistan Bölgesi'ne şükranlarını iletti.

Başkan Neçirvan Barzani de İran'a, Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne verdiği destek ve yardımdan dolayı teşekkür etti.

İki lider bölgede barış ve istikrarın korunması için İran ile Irak ve Kürdistan Bölgesi arasındaki işbirliğinin devam etmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Reisi: Umarım bu ziyaret ilişkilerimiz için bir dönüm noktası olur

Öte yandan İran Cumhurbaşkanlığı da görüşmeye ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Buna göre Reisi görüşmede, İran ve Kürdistan Bölgesi arasındaki tarihi ilişkilerin ortak dini ve kültürel bağlara dayandığını belirterek, bu ziyaretin karşılıklı diplomatik, güvenlik, ekonomik ve kültürel ilişkilerin düzeyinin iyileştirilmesinde bir dönüm noktası haline gelmesini umduğunu söyledi.

Reisi, İran'ın Saddam rejimi döneminde, Halepçe Katliamı ve IŞİD ile mücadele sırasında Kürt halkına verdiği desteği hatırlatarak, “Bu İran’ın Irak ve Kürdistan Bölgesi için dost bir ülke olduğunu kanıtlıyor” ifadesini kullandı.

“Güçlü ve birleşik bir Irak, İran için kritik öneme sahiptir” diyen Reisi, İran’ın, Irak'ın güvenliğini kendi güvenliği olarak gördüğüne vurgu yaptı.

Bağdat ile Tahran arasında güvenlik anlaşmasına değinen Reisi, Rojhılatlı Kürt partileri kast ederek, “İslam Devrimi karşıtı unsurların silahsızlanması ve bölgedeki varlığının son bulması bir zarurettir. Düşmanların ve kötü niyetli tarafların dostane ve yakın ilişkilerimizi bozmasına izin vermemeliyiz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Reisi, İranlı ziyaretçilerin Irak'ın güneyindeki kutsal türbelere ziyaretlerinde kendilerine kolaylık sağladığı için Erbil hükümetine şükranlarını iletti.

Başkan Neçirvan Barzani de İran'a, Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

İki lider görüşmede, bölgede barış ve istikrarın korunması için İran ile Irak ve Kürdistan Bölgesi arasındaki işbirliğinin devam etmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Barzani dini lider Hamaney ile bir araya geldi

Rûdaw muhabiri Senger Abdurrahman, Barzani’nin daha sonra İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile bir araya geldiğini aktardı.

Başkan Neçirvan Barzani ayrıca, Meclis Başkanı Muhammed Bagır Galibaf ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir araya gelecek.

Barzani’ye ziyareti sırasında Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcıları Cafer  Şeyh Mustafa ve Mustafa Seyit Kadir, İçişleri Bakanı Reber Ahmed, Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Sözcüsü Dilşad Şahab da eşlik ediyor.

Rûdaw’a konuşan Başkanlık Sözcüsü Dılşad Şahab, “Kürdistan Bölgesi'nde bağımsızlığın başlangıcından bu yana İran'la saygıya dayalı, her iki tarafın çıkarlarının korunduğu dostane bir ilişki var. Sayın Kürdistan Bölgesi Başkanı, dostluğumuzu perçinlemek, Kürdistan Bölgesi'nin bölgede istikrar faktörü olarak kalacağı, bu konumunu koruyacağı ve her zaman olduğu gibi başta İran İslam Cumhuriyeti ve tüm komşularımızın çıkarlarına yönelik bir tehdit oluşturmayacağını bir kez daha teyit edecek” dedi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti Tahran Temsilcisi Nazım Debağ, Başkan Neçirvan Barzani’nin ziyaretinin İran açısından özel bir öneme sahip olduğunu belirterek, “Her daim tarafların yakınlaşmaya ve sorunlarını çözmeye istekli olduğunu fark ettim. Her iki tarafın da bu politikayı dikkate alması ve çözüm araması önemli” diye konuştu.

Kürdistan Bölgesi ile İran arasındaki ilişkilere değinen Debağ,  “İranlı politikacılar ve partiler Kürtlerin haklarının Irak anayasası çerçevesinde ele alınması konusunda her zaman ısrar ettiler. İran, Irak'taki Kürtleri stratejik müttefikleri olarak görüyor” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

İbrahim Reisi ve Haydar Aliyev kazadan önce bir araya gelmişti. / AA

İbrahim Reisi ve Haydar Aliyev kazadan önce bir araya gelmişti

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, iki ülke sınırında Kız Kalesi ve Hudaferin barajlarının açılışını yapmıştı.