İran 6 milyar dolar karşılığında rehin tuttuğu 5 ABD vatandaşını serbest bıraktı

18-09-2023
Etiketler İran ABD Dolar Takas
A+ A-

Haber Merkezi – ABD'nin İran ile yaptığı para karşığında tutuklu iadesi anlaşması kapsamında, İran'da cezaevinde tutulan 5 ABD vatandaşı serbest bırakıldı. ABD yetkilileri, bu kişilerin uçakla İran'dan ayrıldığını ve öncelikle sağlık kontrolleri için Katar'a gideceklerini bildirdi.

İran Merkez Bankası Başkanı da, İran'ın Güney Kore'de bloke edilen 6 milyar dolarının Katar'daki banka hesaplarına yatırıldığını açıkladı.

Beyaz Saray yetkilileri, İran ile varılan takas anlaşması konusunda ABD basınına yaptığı açıklamada, İran'da tutuklu bulunan 5 ABD vatandaşının serbest bırakıldığını bildirdi.

ABD vatandaşları ile 2 aile üyesinin uçakla İran'dan ayrıldığını belirten yetkililer, bu kişilerin öncelikle sağlık kontrolleri için Katar'ın başkenti Doha'ya gideceğini kaydetti.

ABD’li yetkililer, söz konusu kişilerin sağlık kontrollerinin ardından ABD hükümetine ait uçakla ülkelerine döneceğini aktardı.

İran Merkez Bankası Başkanı Muhammed Rıza Ferzin de Tahran'da yaptığı basın açıklamada, "Doha yönetiminden Katar'daki İran banka hesaplarının etkinleştirildiğine dair bilgi aldıklarını" aktarmıştı.

Ferzin, ABD ile varılan mahkum takası anlaşması çerçevesinde serbest bırakılan varlıklarının 5 milyar 573 milyon 492 bin avro olarak İran fonlarının Katar'daki banka hesaplarına yatırıldığını belirtmişti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani ise ABD vatandaşı 5 mahkumun bugün serbest bırakılacağını duyurmuştu.

ABD ve İran medyasında daha önce yer alan haberlerde, İran'ın Güney Kore'de dondurulmuş 6 milyar dolarının serbest bırakılması karşılığında iki ülkenin tutuklu takası yapacağı bilgisi paylaşılmıştı

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli