ABD: Fly Bağdad'ın İran tarafından kullanılması Irak’ın egemenliğinin ihlalidir

22-01-2024
Rûdaw
Etiketler Alina Romanowski ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Fly Bağdad Kaçakçılık İran Irak Yaptırım
A+ A-

Erbil (Rudaw) - ABD Hazine Bakanlığı'nın Irak havayolu şirketi Fly Bağdad'a yaptırım uygulamasının ardından ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Alina L. Romanowski, Fly Bağdad'ın İran tarafından silah ve dolar kaçakçılığı amacıyla kullanılmasının Irak’ın egemenliğinin korkunç bir ihlali olduğunu söyledi.

Büyükelçi Romanowski, ABD'nin bazı Iraklı kişi ve kurumlara uyguladığı yaptırımların listesini açıkladıktan sonra X hesabından mesaj paylaştı.

Romanowski mesajında şunları söyledi:

"Bugün @USTreasury Iraklı havayolu Fly Bağdad'ı ve üç Ketaib Hizbullah üyesini, İran Devrim Muhafızları’na ve onun Irak, Suriye ve Lübnan'daki vekil gruplarına destek sağladığını ilan etti. Bugünkü eylem, Devrim Muhafızları ve onun vekil ağının Irak'a yönelik oluşturduğu süregelen tehdide yanıt verme konusundaki kararlılığımızın altını çiziyor. İran'ın, Irak havayolu (şirketini) silah, savaşçı  ve ABD doları kaçakçılığı için kullanması, Irak'ın egemenliğinin korkunç bir ihlalidir.”

ABD Büyükelçisi ayrıca, ülkesinin yaptırım listesinde yer alan kurum ve kişilerin isim ve detayları için de bir bağlantı paylaştı.

Fly Bağdad iddiaları reddetti

ABD Hazine Bakanlığı, Hizbullah'ın 3 liderini ve bir dizi Iraklı şirketi, Hizbullah'a mali yardım sağladıkları gerekçesiyle yaptırım listesine almıştı.

ABD tarafından cezalandırılan kişilerden biri de ABD'nin Fly Bağdad'ın faaliyetlerine doğrudan katıldığını söylediği Fly Bağdad Genel Müdürü Beşir Abdülkazim Elwan Şabani oldu.

Öte yandan Fly Bağdad Havayolları, İran’a silah ve dolar kaçırdıklarına dair hiçbir kanıt bulunmadığını öne sürdü. Fly Bağdad, ABD'nin kararına karşı hukuki yollara başvuracaklarını duyurdu.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli