Kanada, Kürdistan Bölgesi ile daha fazla işbirliği istiyor

20-02-2024
Rûdaw
Etiketler Kanada Kürdistan Bölgesi Erbil İşbirliği
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Erbil'deki Kanada Misyonu Başkanı Tammy Ames, Kanada'nın Kürdistan Bölgesi ile "harika" bağları olduğunu ve Kürdistan Bölgesi ile ile ekonomik iş birliğini güçlendirmek istediklerini  söyledi.

Rûdaw'dan Renje Cemal’e konuşan Kanada'nın Erbil'deki Irak Büyükelçiliği Ofisi Başkanı Tammy Ames, “Bugün Kanada'nın Kürdistan Bölgesi'ndeki varlığının 10. yılını kutluyoruz. Bu 10 yıl bizim için muhteşem bir dönüm noktası. Bundan sonra da on yıl ve daha fazlasını umuyoruz. Bunu tüm dostlarımızla ve buradaki önemli bağlantılarımızla kutlamak bizim için özel bir gün” dedi.

Kanada ile Kürdistan Bölgesi'nin pek çok konuda ayı safta yer aldığını ifade eden Tammy Ames, “Kanada'nın Kürdistan Bölgesi ile harika bir ilişkisi var. Güçlü bağlarımız var. Pek çok siyasi meselede aynı sayfadayız. Ekonomik olarak daha iyisini yapabileceğimizi düşünüyoruz. Kürdistan Bölgesi'nde şirketlerin daha fazla işbirliği yapması ve ortak bulması için birçok fırsatın olduğunu düşünüyoruz. Bu da büyükelçimizin gelecek yıl için gerçekten odaklandığı bir konu” diye ekledi.

Kanada, 2014 yılında ABD liderliğindeki kurulan IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyon’un önemli bir üyesi.

Ames, bölgede bulunan Kanada ordusu birliklerine yönelik “çok iyi duygulardan" duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Askeri açıdan kesinlikle IŞİD'e karşı mücadelenin en yoğun olduğu döneme kıyasla daha az aktifiz ancak ordumuz hala burada. Kanada ile Kürdistan Bölgesi arasında daha fazla işbirliği görmeyi umuyoruz" diye ekledi.

Muhafazakar Parti’nin Kanadalı milletvekili ve Kanada Parlamentosu Kürt Dostluk Grubu’nun Kurucu Ortağı Tom Kmeic de Kanadalı milletvekillerinden oluşan bir heyetle birlikte Kürdistan Bölgesini eylül ayında ziyaret etmiş ve bölgeyi bir güvenlik odağı olarak övmüştü. Kmeic partisinin, bir sonraki Kanada seçimlerini kazanması halinde Erbil'deki Kanada temsilciliğini konsolosluğa dönüştürmeyi hedeflediklerini söylemişti.

Rûdaw'a konuşan Kmeic, “Kürdistan'ı seçtik çünkü orası bizim için önemli. Toplumumuzda bu bölgeyi gerçekten önemseyen Kürt diasporası üyelerimiz var” demişti.

Aralık 2021'de Irak'taki Kanada Büyükelçiliği, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) aracılığı ile Erbil ve Kerkük'teki 7.500 sel mağduruna yardım sağladı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan

Erdoğan’ın sokak köpekleriyle ilgili talimat verdiği öne sürüldü

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sahipsiz köpeklerinin uyutulması hakkında bakan ve bürokratlardan bilgi aldığı ve "Daha ne bekliyorsunuz, adım atın, çok şikayet alıyoruz" diye kızdığı öne sürüldü.