AK Parti: Can Atalay kararı bu hafta Meclis’te okutulacak

30-01-2024
Rûdaw
Etiketler AK Parti Can Atalay Meclis Milletvekili
A+ A-

Haber Merkezi – AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, tutukluyken milletvekili seçilen Can Atalay'la ilgili kararın bu hafta Meclis’te okutulmasını planladıklarını söyledi.

Leyla Şahin Usta, Anayasa Mahkemesi'nin tahliye kararına rağmen serbest bırakılmayan Can Atalay'la ilgili milletvekilliğinin düşürülmesine dair kararın bu hafta Meclis Genel Kurulu’nda okunacağını söyledi.

Usta, katıldığı canlı yayında, "Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesini sağlayacak Yargıtay kararı bugün okunacak mı Meclis'te?" sorusu üzerine, "Bugün veya bu hafta tamamlamayı düşünüyoruz. Bu artık bir prosedür haline gelmiş durumda. Meclis'in de üzerine düşen vazifeyi yapması gerekiyor. Bu hafta için planımız var" diye konuştu.

Ne olmuştu?

Can Atalay, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan genel seçimde TİP'ten milletvekili seçilmişti.

Atalay'ın, "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle yaptığı başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nce reddedilmişti.

Milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazandığı gerekçesiyle yargılamada durma kararı verilmesi talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesi nedeniyle "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiği ileri sürülerek Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapılmıştı.

Sürecin devam ettiği sırada Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı. AYM de başvuruyu kabul ederek oy çokluğuyla 25 Ekim'de Can Atalay'ın "seçilme hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti.

AYM'nin kısa kararı Gezi davasına bakan ve hükmü veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi de karar verici mercinin Yargıtay olduğunu belirterek dosyayı Yargıtay’a göndermişti.

Yargıtay eski hükme aynen karar vermiş ayrıca Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi için Meclis’e yazı göndermişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan

Erdoğan’ın sokak köpekleriyle ilgili talimat verdiği öne sürüldü

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sahipsiz köpeklerinin uyutulması hakkında bakan ve bürokratlardan bilgi aldığı ve "Daha ne bekliyorsunuz, adım atın, çok şikayet alıyoruz" diye kızdığı öne sürüldü.