Kürdistan Bölgesi ve "Kuşak ve Yol" ortaklığı

06-03-2024
Rûdaw
Etiketler Çin Çin Başkonsolosluğu Çin Halk Cumhuriyeti Erbil Başkonsolosu Liu Jun
A+ A-

Çin Başkonsolosluğu üç açıdan önemli olan vize verme hizmetleri de dahil olmak üzere bu yılın Ocak ayında itibaren resmi olarak konsolosluk hizmetlerini başlattı.

Birincisi, Irak Kürdistan Bölgesi'nde insanlık için ortak geleceğe sahip bir toplum kavramının hayata geçirilmesini teşvik etmek için önemli bir adım olarak görülebilir. 2013 yılında Başkan Xi Jinping, insanlık için ortak bir geleceğe sahip bir toplum inşa etme konseptini ilk kez önerdi. Bu da toplumların ortak gelişimi, uzun vadeli barış, istikrar ve medeniyetler arasında ortak öğrenme için doğru yönelere işaret etmektedir. İnsanlık için ortak bir geleceğe sahip bir toplum inşa etmek artık Çin'in bir girişiminden ziyade uluslararası bir fikir birliğine ve güzel bir vizyondan zengin bir uygulamaya doğru evirilerek genişledi. Peki Irak Kürdistan Bölgesi'nde bu önemli kavramı nasıl hayata geçirebiliriz? Çin, yüksek kaliteli “Kuşak ve yol” ortaklıklarını teşvik etmeye ve dünyanın en büyük uluslararası koordinasyon platformunu oluşturmaya kararlı.

Irak, “Kuşak ve yol” ortaklığının inşasında önemli bir ortak ve Irak Kürdistan Bölgesi de bu ortaklığın önemli bir parçasıdır. Başkonsolosluk tarafından konsolosluk hizmetlerinin açılması, Çin ile Irak Kürdistan Bölgesi arasındaki ekonomik, ticari ve personel alımının daha da geliştirilmesi açısından büyük önem taşıyor. Aynı zamanda iki taraf arasındaki güven ve dostluğu derinleştirerek devam etmesini sağlıyor.

İkincisi, Çin'in Erbil Başkonsolosluğu'nun açılmasından yaklaşık 10 yıl sonra, artık tüm konsolosluk hizmetleri burada verilmeye başlandı ve dış ilişkilerde yeni bir seviyeye gelindi. Başkonsolosluğun 2014 sonlarında kurulmasından bu yana, konsolosluk yakınındaki Çin vatandaşları ve Irak Kürdistan Bölgesi vatandaşları pasaport yenileme, doğrulama, Çin vizesi alma ve diğer hizmetleri yakından gerçekleştirmeyi umuyordu. Geçmişte başvuru sahipleri başvurularını yapmak için Bağdat'a, İstanbul'a veya başka yerlere gitmek zorunda kalıyorlardı. Bu onlar için yorucu ve zahmetliydi, aynı zamanda çok zaman alıyordu. Biz de bu konuyu çok önemsedik ve konsolosluk hizmetlerinin bir an önce açılması için yoğun çaba harcadık. Salgına karşı önlem ve kontrol altına alma aşamasının ardından 2023’te konsolosluk hizmet salonunun inşaatı da dahil olmak üzere tüm ihtiyaçların karşılanması için büyük çaba sarf edildi. Yarım yılı aşkın süredir çeşitli hazırlıkları tamamladıktan sonra nihayet 2024 yılı başında konsolosluk hizmetlerini resmi olarak açtık.

Üçüncüsü, Başkonsolosluğun bu kez konsolosluk hizmetlerini duyurması sadece geçmiş prosedürlerin tekrarlanması anlamına gelmiyor aksine, bir dizi kolaylaştırıcı önlemlerin de aynı anda uygulanması söz konusu. Örneğin, çevrimiçi vize başvuru formları ve randevu formları artık etkinleştirildi ve vize başvuru prosedürü büyük ölçüde iyileştirildi. İş vizesi, aile ziyaretleri ve uçuş görevlilerinin başvuru yaptıkları sırada parmak izinden muaf tutuluyorlar. Ayrıca iş gruplarının ve insani acil durumların Çin'i ziyaret etmesi için yeşil bir kanal sağlamak ve Çin'e vize ücretlerinde aşamalı indirim ve muafiyet sağlanıyor. Çin vatandaşlarına konsolosluk hizmeti talepleriyle ilgili olarak "tek ziyaret" gibi birçok kolaylaştırıcı önlem uygulanıyor. Konsolosluk hizmet alanında bulunan Çin vatandaşlarına ve Irak Kürdistan Bölgesi vatandaşlarına uygun ve kaliteli konsolosluk hizmetleri sunmaya içtenlikle hazır olduğumuzu bu vesileyle belirtmek isterim.

 

Çin Halk Cumhuriyeti Erbil Başkonsolosu Liu Jun

(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli