Dünyayı beslemek için sadece tek bir hücreye ihtiyacımız var

08-02-2024
Rûdaw
Foto: Rûdaw Grafik
Foto: Rûdaw Grafik
Etiketler Next Kültürlenmiş et Tavuk eti yapay et
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Gıda teknolojisi alanında faaliyet yürüten GOOD Meat firması tarafından üretilen kültürlenmiş tavuk etinin tadına bakmak için Kaliforniya’daki merkeze giden sunucumuz Namo Abdulla, kültürlenmiş et ile ilgili merak edilenleri Next programında seyircilerimize aktarmaya çalıştı.

Rûdaw Tv’de yayınlanan ve Namo Abdulla’nın hazırlayıp sunduğu NEXT programının bu bölümü hayvanlara zarar vermeden insanların protein ve et ihtiyaçlarını gidermeyi hedefleyen kültürlenmiş yapay etin üretimiyle ilgili merak edilenleri ekranlarınıza taşımaya çalışıyor.

Rudaw’a konuşan ForSeafoods CEO'su Roee Nir, "Deniz ürünleri üretmek için çok benzersiz, muazzam bir teknolojiye sahibiz.

Ancak bunu yapmadan önce laboratuvarda yetiştirilen etin ne olduğuna, bu fikrin nereden geldiğine ve insanların neden bu konu hakkında giderek daha fazla konuştuğuna göz gezdireceğiz ve bu konudaki gelişmeleri sizlere aktarmaya çalışacağız.

Rûdaw’a konuşan Aleph Farms CEO'su Didier Toubia, "Et yemeye uzun zaman önce başladık ve daha yakın zamanda da süt içmeye, birkaç bin yıl önce de hayvanları evcilleştirmeye başladık. Bugün hücrelerin, hayvansal ürünler için üretim sistemlerini çeşitlendirebileceğine ve hücrelerin faydalarının, hayvanın tamamını yetiştirmemize gerek olmaması olduğuna inanıyoruz. Et veya süt elde etmek için evcil hayvanları bütün olarak yetiştirmemiz gerekiyor. Hücreler hayvanın bedenini oluşturan yapı taşlarıdır. Böylece hücreleri doğrudan büyütebilir ve kaynakların çok küçük bir kısmını kullanarak hayvanın yenilebilir kısmını üretebiliriz. Metan ve sera gazı emisyonu olmadan, aynı zamanda çok daha az toprak, su ve masrafla” dedi.

The Guardian'ın haberine göre, Northwestern Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada normal et üretimimiz nedeniyle her yıl 17 milyar metrik ton sera gazını doğaya salıyoruz.

17 milyar metrik ton Küresel emisyonların %35'ini oluşturuyor! Bu, uçakların, arabaların, fabrikaların, petrol ve gaz şirketlerinin neden olduğu kirliliğin üçte birinden fazlası.

İyi Gıda Enstitüsü’nde Araştırmacı (APAC) Jennifer Morton, Singapur gibi teknolojiye ve üretime önem veren bir ülkenin neden kültürlenmiş ete yöneldiğini aktardı.

Jennifer Morton, “Bunlardan biri Singapur'un 30'a 30 gıda stratejisidir. Yani toprağı kıt olan bir ülke ama gıda güvenliğinin geleceğini görüyor. Kültürlenmiş et ise çok daha az araziye ihtiyaç duyuyor. Aynı zamanda önemli ölçüde daha az emisyon gerektiriyor. Bunu sığır eti gibi bir şeyle karşılaştırdığımızda, yüzde 90 daha az emisyona ve yüzde 90'dan fazla daha az toprağa ihtiyaç duyuluyor. Kültürlenmiş et gerçekten de bugün sahip olduğumuz çözümlere göre çarpıcı biçimde daha sürdürülebilir olma olasılığına sahip” diye konuştu.

Bu durumda ete olan talebin de artması bekleniyor çünkü küresel nüfusa 2050 yılında 1,5 milyardan daha fazla eklenmesi bekleniyor.

Bir restoranda şeflik yapan Jeff Yew, “Bugün dünya nüfusu 8 milyara ulaştı. 2050 yılında muhtemelen 10 fabrikaya sahip olacaksınız. Daha kaç fabrikaya ihtiyacımız var? Daha ne kadar araziye ihtiyacımız var? İnsanları beslemek için daha ne kadar ormansızlaşmamız gerekiyor?” dedi.

ForSeafoods CEO'su Roee Nir, “Balık ve deniz ürünlerine odaklanan kültürlenmiş bir et şirketiyiz. Organoidlere dayalı, kültüre alınmış deniz ürünleri üretmek için çok benzersiz, muazzam bir teknolojiye sahibiz ve bu, onu doğaya çok benzer bir şekilde üretmemize olanak tanıyor. Piyasaya süreceğimiz ilk ürünümüz tatlı su yılan balığıdır. Nesli tükenmekte olan bir türdür.

Esaret altında yetiştirilemez. İşte bu yüzden Asya pazarına çok odaklandık çünkü yılan balığının en büyük pazarı orası. Deniz ürünlerine yönelik küresel talebin 2050 yılına kadar iki katına çıkması bekleniyor ve eğer bu yeterince kötü değilse, dünya çapındaki balıkçılığın yüzde yedisinden azı sürdürülebilir sınırların altındaki seviyelerde avlanıyor” ifadelerini kullandı.

Yönetici Direktör Andre R Huber, “Evet, harika oldu. Konuştuğum herkesin çoğunlukla olumlu şeyler söylediğini gördüm. Çoğu geleneksel tavuk ile Kültürlenmiş tavuk arasındaki farkı anlayamadı. Geçen yıl Kültürlenmiş tavuğu denemiş yüz kişinin anketini yaptık ve sonuçlar harikaydı. Yüzde 90'ı süper memnun kaldı ve kesinlikle tekrar yemeyi düşünüyor. Sanırım işte burada ispat var” dedi.

Good Food Institute'e göre, çoğunluğu Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da olmak üzere en az 159 kültürlenmiş et üren şirket var ve bu alanda neredeyse 3 milyar dolar yatırım yapıldı.

Green Queen Media Başeditörü Sonalie Figueiras, şunları söyledi:

10 yıl önce, Hollanda'daki Dr. Mark Post tarafından ilk kültürlenmiş et hamburgerini yedik. Şimdi Mosa Meat'in kurucularından biri. İlki buydu, sadece 10 yıl önce. Yani, 10 yıldan az bir sürede, dünyada şimdi 100 şirket var. Dünya genelinde birçok farklı yiyecek türünde dünyanın dört bir yanında onlarca prototipimiz var.  Sadece bir değil, iki ülkede de düzenleyici onayımız var. Hollanda'da da şirketimiz var. Onaylanmış tadımlar. Aleph Farms, İsviçre'de düzenleyici onay için başvuran diğer şirketlerden biridir.

Bu bir çeşit sağlamlaştırma. 10 yıl önce bilim kurguydu. Ama işte buradayız. Yani, endüstride bazılarımız için aslında, hissediş biçimi ne kadar ileri gittiğimiz gerçekten inanılmaz. Ancak ölçeklendirmeden önce, şüpheci bir kamuoyundan talep olduğundan emin olmalıyız. Meatable'dan Caroline bu konuda endişeli değil.”

Next’in yeni bölümünü izlemek için Rûdaw Türkçe’nin Youtube kanalı üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli