'Almanya'da bazı Kürt aileler çocuklarına Arapça öğretiyor'

21-02-2024
Rûdaw
Etiketler Almanya Kürtçe Türkçe Arapça Dünya Ana Dil Günü
A+ A-

Almanya (Rûdaw) - Almanya'daki Kürt dili uzmanları, Kürt diline olan talebin giderek azaldığına işaret ederek, Kürtlerin bir kısmının çocuklarına Arapça öğretmeye çalıştıklarını belirtti.

Rûdaw TV’de yayımlanan ve Hemin Abdullah'ın sunduğu Diaspora programının bu bölümü 21 Şubat Dünya Ana Dili Günü'ne özel, Avrupa’da ve özellikle de Almanya’daki Kürtlerin ana dillerini korumaya yönelik tutumlarını konu aldı.

Rûdaw’a konuşan Fettah Timar yaklaşık 50 yıldır Almanya'da yaşadığını ifade ederek, burada kaldığı müddetçe yüzlerce kişiye Kürtçe öğrettiğini söyledi.

Almanya'nın bir bölgesinde Kürtçe resmi bir dil

Rûdaw’a konuşan “Ajalen me” (Bizim Hayvanlarımız) adılı kitabın yazarı Hunaw Haco, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya bölgesinde Kürtçenin resmi olarak öğretildiğini ve yaklaşık 210 öğrencinin eğitim gördüğü 5 okulun bulunduğunu söyledi.

Haco, mümkün olduğu kadar çok insana Kürtçe öğretmeye çalıştıklarını ifade etti.

Fettah Timar, Kuzey Ren-Vestfalya bölgesinde 2007'den bu yana Kürtçe eğitim verildiğini ve her yıl Kürtçe dili festivali düzenlediğini anlattı.

Timar, bölgede çocuklarını Kürtçe öğrenmesi için en çok teşvik eden ailelerin Ezidi Kürtler olduğuna dikkat çekti.

Almanya'da 700'den fazla çocuk Kürtçe öğreniyor

Resmi olamayan verilere göre Almanya'da 1 milyondan fazla Kürt'ün yaşıyor. Kürtçe ülkenin 16 bölgesinin 6'sında öğretiliyor. Toplamda 700'den fazla öğrenci Kürtçe öğrenim görüyor.

Rûdaw’a konuşan araştırmacı yazar Dr. Abdullah İncekan, Almanya'daki Kürt sayısına göre Kürtçe öğrenen çocuk sayısının çok az olduğunu ifade etti. İncekan bunun bir kısmını da Kürt ailelerin kendi dillerine karşı “ilgisizliğiyle” bağdaştırdı.

İncekan, Kürtçenin fazla tercih edilmemesinin bir diğer nedeninin de ülkedeki sistemden kaynaklandığını söyledi.

Kürtçenin seçmeli ders olduğu için eyaletlerdeki okullarda en az 15 kişinin Kürtçeyi seçmesi gerektiğini anlatan İncekan, bu durumda, Eğitim Bakanlığının 15 kişinin öğrenimi için Kürtçe öğretmen atadığını hatırlattı.

Farklı şehirlerdeki öğrencilerin Kürtçe öğrenmek istemesi halinde hepsinin aynı okulda buluşması gerekiyor, bu da öğrencilerin ulaşımında zorluk yaratıyor.

Rûdaw’a konuşan Kürt dili ve edebiyatı uzmanı Xenda Xalid, istemediği halde Arapça öğretmenliği yaptığını söyledi.

Xalid, “Kürtler bu sorumluluğu hissetmiyor ve çocuklarını Kürtçe eğitime göndermiyor, ülkedeki Araplar ise kendi dillerine çok fazla dikkat ediyor” dedi.

Bazı Kürt ailelerinin Kürtçe yerine Arapça dersi seçmesine anlam veremediğini belirten öğretmen Xalid, "Arapça dersi vermekten ve öğretmekten hoşlanmıyorum ama mecburi bir şekilde ders veriyorum. Çok tuhaf Duhok'tan, Süleymaniye'den, Erbil'den birçok Kürt ve Ezidi aile çocuklarına Kürtçe yerine Arapça öğretilmesini tercih ediyor" diye konuştu.

Xunaw Haco da "Biz öğretmenlerin daha fazla çaba sarf etmesi gerekiyor” diyerek, eğitim alanındaki eksikliklere dikkat çekti.  

İlkokulu Kürdistan Bölgesi'nde okuduktan sonra Avrupa ülkelerine gidip o ülkenin dilini, kültürünü öğrenen çocuklar var. Xunaw Haco, "Eğer ebeveynler bu konuda çocuklarına yardım etmezse Kürtçe yok olacak" dedi.

Kürdistan Bölgesi Hükümetini eleştiren Fettah Timar da, “"Şu ana kadar diasporadaki Kürtlerin dil öğrenmesi için bir şey yapamadılar. Siyasi ilişkileri üzerinden hareket edebilirlerdi, her şeyi bizim omuzlarımıza yıkıyorlar” diye konuştu.  

Dr. Abdullah İncekan, “Almanya'da dernek kurmanın kolay olduğunu, ister Kürdistan Bölgesi'nde ister Avrupa'daki iş adamlarının desteğiyle Almanya’da dernek kurulabilir ve bu çerçevede Kürtçe öğretilebilir” ifadelerini kullandı.

"Köln'de bir Kürtçe öğretmeni var"

Köln'de yaklaşık 70 Türk ve 8 Arap öğretmen bulunduğunu ifade eden Xalid, yalnızca bir Kürt öğretmenin bulunduğunu söyledi.

Xalid, "Almanya, ülkede yaşayan herkesin, 50 yıllık gelişmişlik düzeyine sahip olsa bile, kendi ekonomik çıkarları için bu gelişmeye erken ulaşmasını ve bunu iki veya üç dil öğrenen çocuklar aracılığıyla güçlendirmesini istiyor. Anne ve babasını teşvik edelim" dedi.

Almanya'da eğitimin, öğretimin, medyanın, çizgi filmlerin, televizyon ve hatta çocukların tablet oyunlarının dahi hepsinin Almanca olduğunu dikkat çeken İncekan, Kürtçe öğretmek için , "Yeni bir yol bulmalı, tabletlerde Kürtçe oyunlar hazırlamalı, Kürtçe çizgi filmler yapmalı ve dilin gelişmesi için elimizden geleni yapmalıyız" dedi.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli