YARIN ŞENGAL KATLİAMI’NIN YIL DÖNÜMÜ - Şemê Anne IŞİD’in öldürdüğü yakınlarının kemiklerini bekliyor

02-08-2023
Rûdaw
Video alıntısı / Rûdaw
Video alıntısı / Rûdaw
Etiketler IŞİD Şengal Ezidi Şemê Anne
A+ A-

Zaxo (Rûdaw) – IŞİD tarafından Şengal’de 33 akrabası kaçırılan ve bunlardan 15'i öldürülen Şemê Anne kaçırılan yakınlarının bulunmasını istiyor.

IŞİD, 3 Ağustos 2014'te Ezidi Kürtlerin yurdu olan Şengal’e saldırarak binlerce Ezidi Kürdü katletti, binlerce genç kız, kadın ve çocuğu da kaçırdı.

Ezidi Katliamı’nın yıl dönümü yaklaşırken, öldürülenlerle kaçırılanların yakınlarının acıları da tazeleniyor.

Şemê Anne yakınları IŞİD tarafından öldürülen ve kaçırılan annelerden biri. IŞİD, Şemê Anne’nin 33 akrabasını kaçırdı, bunlardan 15'ini de öldürdü.

"Kemikleri Bağdat'ta"

9 yıldır kaçırılan yakınlarından haber bekleyen Şemê Anne, "Gelinlerimden 10'u geri döndü, yedi sekiz oğlum ve torunum döndü, 15'i ise öldürüldü. Kemikleri Bağdat'ta. Hepinizden ümidim büyük. Kemiklerini geri almak için elinizden geleni yapacağınıza inanıyorum” dedi.

Şemê Anne, halen, topraklarından koparılan diğer Ezidi Kürtler gibi Zaxo'daki Çem Mişko Kampı'nda kalıyor.

Kamptaki evlerden ağlama sesleri yükselirken, çok sayıda kişi de IŞİD tarafından katedilen yakınlarının kemiklerinin kendilerine teslim edilmesini bekliyor.

"Gözümüz yolda"

Xezal Anne de IŞİD tarafından kaçırılan kızlarının yolunu gözlüyor. Xezal Anne, "9 yıldır kızlarımı göremiyorum. Kızlarım Hol Kampı’nda (Rojava) kalıyor. Kürdistan Hükümeti ve merkezi hükümetten kızlarımı oradan kurtarmalarını umuyorum. Allah’tan ümidimi kesmedim. Kızlarımın yolunu gözlüyorum her zaman. Bir dakika bile benim için çok uzun bir zaman” diye konuştu.

IŞİD tarafından katledilen binlerce Ezidi’nin cenazeleri hala toplu mezarlarda bulunuyor. Yakınları da toplu mezarların açılarak cenazelerin kendilerine teslim edilmesini bekliyor. Şu ana kadar bir çok toplu mezar açıldı. Mezarlardan çıkarılan kemikler yapılan DNA eşleştirmelerinin ardından ailelerine teslim ediliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli