ABD'li eski büyükelçi Silliman: Kürtler Bağdat'ta ortak bir duruşa sahip olmalı

19-04-2024
Etiketler ABD'nin eski Irak Büyükelçisi Douglas Sullivan Kürt partiler Bağdat Tahran-Bağdat
A+ A-

ABD'nin eski Irak Büyükelçisi Douglas Silliman Kürtlerin Bağdat’ta ortak bir duruşa sahip olması gerektiğini söyledi.

2016'dan 2019'a kadar ABD'nin Irak büyükelçisi olarak görev yapan Douglas Silliman, Rûdaw'ın Washington Ofisi Temsilcisi Diyar Kurda’ya konuştu.

ABD'nin eski Irak Büyükelçisi Douglas Silliman, Kürdistan Bölgesi'ndeki siyasi partiler arasındaki çatışmaların birkaç yıl öncesine  oranla arttığına işaret etti.  Silliman, Kürt partilerinin Bağdat'ta daha güçlü bir role sahip olabilmeleri için orada ortak bir duruşa sahip olmaları gerektiğinin önemine dikkat çekti.

Silliman, Irak Başbakanı Sudani’nin ince bir hat üzerinde yürüdüğünü, bir yandan İran’a diğer yandan ABD ve gelişmiş ülkelere çekilmek istediğini belirterek "Daha çok Batı'ya ve ekonomik büyümeye yöneleceğini umuyoruz" dedi.

ABD'nin eski Irak Büyükelçisi Douglas Silliman Rûdaw'ın sorularına verdiği cevaplar şöyle:

Rûdaw: Sayın Büyükelçi, Rûdaw'la tekrar görüştüğünüz için çok teşekkür ederim. Irak'taki mevcut durumu nasıl görüyorsunuz? Sizin orada olduğunuzu süreçten bugüne ne değişti?

Douglas Silliman: Başbakan Sudani’nin seçimler sırasında Irak halkına yönelik hizmetleri iyileştirme yönünde verdiği bazı sözleri yerine getirmeye çalışmasından çok memnunum. Bunun en önemli siyasi hedeflerden biri olduğunu düşünüyorum. Önemli olduğunu düşündüğüm ve hükümetin üzerinde çalıştığını bildiğim başka konular da var. Bunlar arasında genç Iraklılar için daha fazla iş fırsatı, özel sektörü teşvik etmek de hükümetin üzerinde çalıştığı bir konu. Ve buna mali reform daha güçlü bir bankacılık sektörünün eşlik etmesi gerekiyor. Maliye Bakanını Washington'da Başbakanla birlikte görmekten memnuniyet duyuyorum. Açıkçası bazı silahlı grupların Irak hükümetinin ve silahlı kuvvetlerin başkomutanı başbakanın izni olmadan Irak sınırları dışında güç kullanabilecek olmasından endişe duyuyorum. Bunlar bence Başbakan'ın ziyaretinde ele alınan konulardı. İlerleme görüyorum ama her zaman olduğu gibi Irak'ta çözülmesi gereken pek çok konu var.

Rûdaw: Görev süreniz dolduğu günden bugüne Kürdistan Bölgesi'ndeki mevcut durumu nasıl görüyorsunuz?

Douglas Silliman: Benim bulunduğum döneme göre Kürdistan Bölgesi'ndeki çatışmalar daha da derinleşmiş gibi görünüyor. Ancak Kürdistan'da her zaman olduğu gibi çatışma her zaman var. Umarım Kürt partiler Bağdat'la mücadelede birleşik bir konuma ve güçlü bir ortak konuma sahip olurlar. Böylece Bağdat'la ilişkilerde her konuda fikir birliğine varmasalar bile güçlü bir ortak duruşa sahip olunsun ki, Bağdat hükümetinde daha güçlü bir role ve daha net hedeflere sahip olsunlar.

Rûdaw: Sudani’nin başbakanlığındaki bir Irak'ın geleceği hakkındaki ne düşünüyorsunuz?

Douglas Silliman: Bana göre Başbakan Sudani bir duvarın üzerinde yürümeye çalışıyor. Bir yanda konuyu İran'a çekmek, Irak'ı direniş cephesinin parçası yapmak isteyenler var. Öte yandan ekonomiyi geliştirip Irak ekonomisini Körfez ve dünya ekonomisine bağlamak, ABD ve Avrupa gibi gelişmiş ülkelerle iyi ilişkiler kurarak Irak'ın bunlardan faydalanmasını isteyenler de var. Sudani bu iki siyasi güç arasında denge kurmaya çalışıyor. Kendisine başarılar diliyoruz ama daha çok Batı'ya ve ekonomik büyümeye yönelmesini umuyoruz.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli