Abdi: Şam,Tahran ve Ankara DSG'yi yok etmek için koordineli hareket etti ama başaramadılar

24-09-2023
DSG genel Komutanı Mazlum Abdi
DSG genel Komutanı Mazlum Abdi
Etiketler DSG Suriye İran Türkiye Rojava Deyrezor Mazlum Abdi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi, Deyrezor’daki son çatışmalarda İran, Suriye ve Türkiye'nin DSG'ye karşı koordinasyon halinde hareket ettiğini ancak başarıya ulaşamadıklarını söyledi.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi Arapça yayın yapan Al Mecella Dergisi'ne verdiği röportajda son gelişmeleri ve Şam ile ilişkileri değerlendirdi.

En son Deyrezor’daki Arap aşiretlerinin DSG ile çatışmasına değinen Abdi, Tahran ve Şam arasında bu aşiretlerin kışkırtılması konusunda bir koordinasyon olduğunu, Türkiye’nin ise aşiretler adına savaşan kendisine bağlı Suriye silahlı gruplarını DSG’ye saldırması için desteklediğini belirterek Ankara'nın da aynı çizgide hareket ettiğini söyledi.

Abdi “Deyrizor dışındaki Minbic, Tel Temir ve Ayn İsa gibi bizim kontrolümüzdeki bölgeleri ciddi paralel saldırı girişimlerine sahne oldu” dedi.

Her 3 ülkenin de DSG ile Arap aşiretleri arasındaki ilişkileri bozmaya çalıştığını ancak başarılı olamadıklarını dile getiren Abdi, “Bu üç ülkenin gündemleri ayrı olsa da bizi yok etmek gibi ortak hedefleri var” dedi.

ABD’nin keşif ve hava bombardımanı dışında bu çatışmalara dahil olmadığını belirten Mazlum Abdi, “Biz profesyonel bir gücüz. ABD'nin desteğine ihtiyaç duymadık” dedi.

Türkiye’nin Rojava ve Suriye’nin kuzey doğusuna yönelik operasyon tehdidine ilişkin ise Abdi, Türkiye'nin bu konuda geri adım attığını çünkü ABD ve Rusya’nın operasyonlara yeşil ışık yakmadığını dile getirdi.

"Rusya'dan çözüme yardım etmesi çağrısında bulunduk"

“Rusya’nın baskılarına rağmen Şam’a gitmeyi neden reddediyorsunuz? Anlaşma şartlarınız ne?” sorusuna Abdi özetle şu yanıtı verdi:

“Şam'a gitmeyi reddetmiyoruz ama koşullar henüz olgunlaşmadı ve Şam'dan herhangi bir çözüm sinyali ya da girişimlerimize yönelik herhangi bir yanıt ya da esneklik göremedik. Rusya'ya büyüyen Suriye krizine son verecek siyasi bir çözüme ulaşılması konusunda yardım etme çağrısında bulunduk. Şam'dan gerçekçi bir siyasi çözümü kabul etmesini istiyoruz.”

DSG’nin lağvedilmesi konusunda Şam’ın ısrarlı tutumuna ilişkin ise Mazlum Abdi, “DSG'nin profesyonel ve milli bir güç olarak, Suriye savunma sisteminin bir parçası olmasını, güçlerimizin koruma konusunda gösterdiği büyük fedakarlıkları dikkate alan özel bir yasa ile düzenlenmesini talep ediyoruz. DSG’nin dağıtılması yönündeki her türlü söylem ise olası her türlü siyasi çözümü sekteye uğratır ve diyalog konusunda herhangi bir ciddiyeti yansıtmamaktadır” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli