Kerkük il meclisi üyeleri pazartesi günü yemin edecek

25-01-2024
Rûdaw
Etiketler Kerkük il meclisi Kerkük İl Meclisi Seçim Yemin
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – 18 Aralık 2023’ye yapılan il genel meclisi seçimi ile belirlenen Kerkük il meclisi üyeleri önümüzdeki pazartesi günü yemin edecek.

Rûdaw'ın Kerkük il meclisi üyelerinden edindiği bilgiye göre, il meclisinin yeni üyeleri, resmen meclis üyesi olmak üzere Temyiz Mahkemesi’nde yemin edecek.

Irak  Yüksek Seçim Komisyonu, geçen hafta il genel meclisi seçim sonuçlarını onaylamıştı.

Kerkük il meclisi üyesi Perwin Fatih, Rudaw'a yaptığı açıklamada, pazartesi günü yemin edeceklerinin kendilerine bildirildiğini söyledi.

İl meclisi seçimlerinde Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) 5, Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ise 2 sandalye kazanmıştı.

2008 tarih ve 21 sayılı İl Meclisleri Yasası’nın 2. maddesine göre, Irak il meclislerinin bir takım yetkileri bulunuyor. Yasaya göre meclis başkanı, vali ve iki yardımcısının seçimi şu aşamalarda belirleniyor:

 1. 2008 tarihli ve 21 sayılı İl Meclisleri Yasası’nın 7. maddesi 1. fıkrasına göre mevcut vali, il genel meclisinin, seçim sonuçlarının onaylanmasından itibaren 15 gün içerisinde ilk toplantının yapmasını talep eder. Toplantıya meclisin en yaşlı üyesi başkanlık eder ve meclis üyelerinin çoğunluğunun oyları ile yani meclis üye sayısının 50+1 oyu ile başkan ve iki yardımcısını belirler.

 2. İl Meclisleri Yasası’nın 7. maddenin 7. fıkrasına göre valilik için aday olanlar ve iki yardımcısı 30 gün içerisinde il meclisi tarafından oyların 50+1’ini alarak belirlenir.

3. Adaylardan her biri meclis üyelerinin oylarının yarısından bir fazlasını alamazsa, ikinci turda, ilk turda en çok oyu alan iki aday yarışır ve bu turda en çok oyu alan aday vali olur.

4. Söz konusu yasanın 26. maddesine göre, seçilen valinin tanınmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı kararnamesi 15 gün içinde çıkarılır. Vali olacak kişinin il meclisi üyesi olması şart değildir. Vali, bulunduğu ildeki ilk icra başkanı ve bakan yardımcısı makamındadır.

 5. Vali yardımcılarının il meclisi üyeleri için belirlenen nitelikleri taşıması gerekir. Yardımcılar seçildikleri süreden itibaren 15 gün içinde vali tarafından çıkarılacak talimatla göreve başlar.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli