Kürtler açısından Almanya Hükümeti'nin çifte vatandaşlık yasa tasarısı

26-08-2023
Ala Şali
Ala Şali
Etiketler Almanya Çifte vatandaşlık Kürdistan
A+ A-

Almanya (Rûdaw) – Almanya Hükümeti, Federal Meclisi’nin onayına sunacağı vatandaşlık yasasında reformu öngören tasarıyla birlikte Alman vatandaşlığına geçişleri kolaylaştırarak nitelikli iş gücünü ülkeye çekmeyi hedefliyor. Almanya’da yaşayan Raniyeli Hemin Ziyad, tasarıdaki kriterleri karşıladığını onay almasıyla 5 yıl içerisinde Almanya vatandaşı olabileceğini söylüyor.

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller'in oluşturduğu koalisyon hükümeti, Alman vatandaşlığına geçişleri kolaylaştırmayı ve çifte vatandaşlık önündeki engeli kaldırmayı onayladı.

Hükümet bu kararla ülkede aşırı sağcı popülist Almanya İçin Alternatif Partisi'ne (AfD) siyasi desteğin arttığı bir dönemde yürürlüğe girmesini umduğu reformla göçmenlerin siyasi katılımını da güçlendirmek istiyor.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında yasa tasarısı hakkında, "Göçmen kökenli çok sayıda insan kendini Alman hissediyor ama kökenlerinin bulunduğu ülkeyle de ilişkilerini, bağlarını tamamen koparmak istemiyorlar. Bu insanlar gelecekte artık kimliklerinin bir bölümünden feragat etmeye zorlanmayacak" dedi.

Alman hükümetinin söz konusu kararı ülkede yaşayan ve halen vatandaşlık alamayan binlerce göçmeni ilgilendiriyor.

Yasa tasarısında belirlenen kriterleri karşılayanlar beklenenden daha erken Almanya vatandaşı olmaya hak kazanacak.

Kürdistan’ın Raniye ilinde göç ederek 6 yıl önce ailesiyle birlikte Almanya’ya göç eden Hemin Ziyad, bir lojistik firmasında çalışıyor.

Ziyad gibi milyonlarca göçmeni ilgilendiren söz konusu yasa tasarısının kabul edilmesiyle birlikte artık Almanya vatandaşı olabilecekler.

Rûdaw’a konuşan Hemin Ziyad, hükümetin Federal Meclisi’e sunduğu yasa tasarısındaki kriterle uyduğunu belirterek, “Ben Almanca biliyorum, aynı zamanda çalışıyorum sanırım Almanya’da kaldığınız sürece her hangi bir sabıka kaydınızın olmaması şartı da aranıyor, benim böyle bir polis kaydım da yok. Dolayısıyla Almanya vatandaşlığı almamın önünde bir engel gözükmüyor, söz konusu tasarı kabul edilirse ben 8 sene değil de beş yılda vatandaşlık alabilirim” dedi.

Onlarca yıl bir göç ülkesi olduğunu kabul etmeyen Almanya’da göçmen nüfusu, özellikle Suriye krizi ve Ukrayna savaşı kaynaklı göçler nedeniyle daha da arttı. Alman vatandaşlığına geçenlerin oranı ise son yıllarda çok düşük.

Yaklaşık 84 milyonluk nüfusa sahip olan Almanya’da yaşayan 12 milyondan fazla göçmenin Alman vatandaşlığı bulunmuyor. Oysa bunların neredeyse yarısı 10 yıldan fazladır Almanya’da yaşıyor, vatandaşlığa geçiş için gerekli 8 yıllık ikamet etme koşulunu karşılıyor.

Ancak katı düzenlemeler ve çifte vatandaşlık hakkının tanınmaması nedeniyle Alman vatandaşlığına başvurmuyorlar.

2022 yılında Alman vatandaşlığını alma hakkına sahip olanların yalnızca yüzde 3,1’i vatandaşlık için başvuruda bulundu.

Alman hükümetinin vatandaşlık reformunun ikinci hedef ise iş gücü açığı ile boğuşan ülkeyi nitelikli göçmenler için daha cazip hale getirmek.

Yasa değişikliği neler öngörüyor?

“Vatandaşlık hukukunun modernizasyonu” başlığını taşıyan 61 sayfalık yasa tasarısında vatandaşlığa başvurmak için Almanya’da 8 yıl yasal olarak ikamet etmiş olma şartı 5 yıla indiriliyor.

Hatta, “ülkeye oldukça iyi uyum sağlamış” kişilere 3 yıl sonra başvuru imkanı tanınıyor.

Burada dikkate alınacak kriterler ise şöyle sıralanıyor:

Çalışma hayatında üstün performans gösterilmesi ya da gönüllü işler üstlenilmesi, çok iyi Almanca bilmek, kendisi ve ailesinin geçimini sağlayabilmek.

Yasa tasarısı, birden fazla vatandaşlığa sahip olmaya da izin veriyor.

Ayrıca yasa değişikliği yabancı anne babanın Almanya’da doğan çocuklarının Alman vatandaşlığına sahip olmasına da imkan tanıyor.

Tek koşul, ebeveynlerden birinin 5 yıldan fazla Almanya’da düzenli olarak ikamet etmesi ve daimi oturuma sahip olması.

Vatandaşlık yasasında reform öngören yasa tasarısı, yaz tatili sonrasında, önümüzdeki haftalarda Federal Meclis’in onayına sunulacak. Kabul edildiği takdirde 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girebilir.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli