İki çatlak barajın Derne’yi yok ettiği Libya’da halk isyan etti

18-09-2023
Etiketler Derne Sel Protesto Libya
A+ A-

Haber Merkezi - Yüzlerce protestocu bugün, Libya'da sel felaketinin harap ettiği Derne'de yürüyüş yaparak, binlerce kişiyi ölüme sürükleyen büyük sel felaketinin ardından yetkilileri ihmalkarlıkla suçladı. Bazı protestocular Derne Belediye Başkanı Abdulmenam el-Ghaithi'ye ait olduğu bildirilen bir evi ateşe verdi.

Göstericiler şehrin en büyük camisinin önünde toplanarak doğu Libya'daki parlamento ve lideri Akile Salih aleyhinde sloganlar attı.

"Halk parlamentonun düşmesini istiyor", "Akile Allah'ın düşmanıdır", "Şehitlerin kanı yerde kalmaz” ve "Hırsızlar ve hainler asılmalıdır" sloganlarını atan protestocular adına okunan bildiride, “felaketin sorumluları hakkında hızlı soruşturma ve yasal işlem başlatılması" çağrısında bulunuldu.

AFP’nin haberine göre Derne'de bir Birleşmiş Milletler ofisi açılması, şehrin yeniden inşasının başlatılması, felaketten etkilenen vatandaşlara tazminat ödenmesi ve mevcut belediye meclisi ile önceki belediye bütçelerine yönelik yolsuzluk soruşturması açılması talep edildi.

Sosyal ağlarda ve Libya medyasında paylaşılan görüntülere göre, bazı protestocular Derne Belediye Başkanı Abdulmenam el-Ghaithi'ye ait olduğu bildirilen bir evi ateşe verdi.

Barajların çatlak olduğu 1998'den beri biliniyordu

Al-Masar televizyonu, doğu merkezli hükümetin başkanı Usama Hamid'in Derne konseyini feshettiğini ve bunun hakkında soruşturma yapılmasını emrettiğini bildirdi.

Politikacılar ve analistler, Libya'da 2011'deki düşüş ve Muammer Kaddafi'nin öldürülmesinden bu yana yaşanan kaosun hayati alt yapının bakımını arka plana ittiğini söylüyor.

10 Eylül'de, Daniel Fırtınası'nın doğu Libya'yı vurması ve 100.000 kişinin yaşadığı şehri kasıp kavuran yıkıcı ve ölümcül sellerin ardından, 1998'den beri çatlak olduğu bildirilen iki baraj patladı.

3.330'dan fazla kişinin ölümüne ve binlerce kişinin kaybolmasına neden oldu.

BM kuruluşları, travma yaşayan on binlerce sakinin evsiz olduğu ve kolera, ishal, dehidrasyon ve yetersiz beslenme riskinin arttığı bir ortamda temiz suya, yiyeceğe ve temel ihtiyaçlara ciddi şekilde ihtiyaç duyduğu konusunda uyardı.

İkinci yıkıcı kriz salgın olabilir

BM, salgınların "ikinci bir yıkıcı krize" yol açabileceği konusunda uyardı.

BM, yerel yetkililerin, yardım kuruluşlarının ve Dünya Sağlık Örgütü'nün "özellikle kirli su ve sanitasyon eksikliğinden kaynaklanan salgın riskinden endişe duyduklarını" söyledi.

Libya Hastalık Kontrol Merkezi, felaket bölgesindeki şebeke suyunun "kirli" olduğu konusunda uyardı.

Avrupa ve Arap ülkelerinden gelen kurtarma ekipleri, parçalanmış binaların, ezilmiş arabaların ve sökülmüş ağaçların bulunduğu çamurla kaplı arazide ceset arama çalışmalarına devam etti.

Trablus hükümetinin uydu görüntülerine dayanarak hazırladığı ön rapora göre, Derne'nın yoğun nüfuslu altı kilometrekarelik alanı sular altında kaldı. Sel suyu 891'i tamamen yerle bir olmak üzere 1.500 binaya zarar verdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Arap Birliği Zirvesi

Arap Birliği’nden çağrı: Tüm esirler serbest bırakılsın, Gazze’de BM gücü konuşlansın

Bahreyn'in başkenti Manama'da düzenlenen 33’üncü Arap Birliği Zirvesi sona erdi. Gazze'de yedi aydır süren savaşın temel gündem olduğu zirvede karşılıklı tüm esrilerin serbest bırakılması ve Gazze'de uluslararası bir barış gücünün konuşlandırılması çağrı yapıldı.