Rojhılatlı genç kadın Roya Heşmati başörtüsüz bir fotoğraf nedeniyle 74 kez kırbaçlandı

09-01-2024
Rûdaw
Etiketler Roya Heşmati Kırbaç cezası İran Rojhılat Başörtüsü
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Rojhılatlı genç kadın Roya Heşmati, başörtüsüz bir fotoğrafını sosyal medyada paylaştığı gerekçesiyle 74 kırbaç cezası ile cezalandırıldı. Ceza 3 Ocak’ta infaz edildi.

İran adliyesi, Heşmati'nin “genel ahlakı ihlal etme” iddiasıyla kırbaçlandığını duyurdu.

Tahran’da oturan Roya Heşmati, zorunlu başörtüsü kuralına uymadığı için Tahran'da bir adliye binasında 74 kırbaçla dövüldü.

Roya Heşmati, Tahran’da sokakata yürürken başörtüsü takmadığı bir fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaşmıştı.

Roya Heşmati'nin avukatı Maziyar Tatai'nin verdiği bilgiye göre Heşmati, daha önce Tahran'da tutuklandı ve 11 gün hapis yattı. Ardından 11 milyon 250 bin İranlı riyali para cezasına çarptırıldı. Ancak karar temyiz edildi ve verilen para cezası 1 milyon 250 bin İran riyaline, ardından da 74 kırbaç cezasına düşürüldü.

İran yargısı, kırbaç cezasının “hukuka uygun” olduğunu savunarak, Heşmati'nin cezasının kırbaçlanarak infaz edildiğini doğruladı.

Roya Heşmati daha sonra kırbaçlandığı günün hikayesini sosyal medyada şu sözlerle paylaştı:

“Mahkeme salonuna girdiğimizde başörtümü çıkardım. Avukatım, 'Bir daha düşün Roya. Kırbacın izleri bir süre daha kalacak' dedi. Ben de kendisine 'Tam da bu nedenle kırbaçlanmaya geldim’ dedim. Kırbaçlama odasına gittim. Cellat bana paltomu çıkarıp yatağa yatmamı söyledi. Ceketimi ve başörtümü kırbaçlama yerindeki askıya astım. Oradaki kişi 'Lütfen ona (başörtüsüne) dokunmayın' dedi. Başörtüsünü getirip başıma koydu. Deri bir kırbaç getirdi. Hakim ‘onu çok sert dövmeyin’ dedi. Adam beni dövmeye başladı. Kırbaçlandıktan sonra beni hakime götürdüler. Hakim ‘kanunlara uymanız gerekir’ dedi.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli