Suriye'de gerilim tırmanıyor: Son 24 saatte ne oldu?

02-04-2024
Etiketler İran Suriye ABD İsrail
A+ A-

Haber Merkezi – Suriye’de İran’ın Şam Konsolosluğununa düzenlenen 5’i üst düzey 7 askeri yetkilinin ölümü ardından bölgede gerilim arttı. Saldırı birçok ülke tarafından kınanırken, son 24 saatte Suriye topraklarında hareketli saatler yaşandı.

Suriye'nin güneyindeki Dera ilinde varlığını sürdüren İran destekli gruplara hava saldırısı gerçekleştirildi.  Deyrezor’da da askeri bir aracın geçişi sırasında yaşanan patlama sonucu 3 Suriye destekli milis öldü. ABD’nin Deyrezor’daki üssüne İHA’lı saldırı girişimi oldu.

Dün Suriye'nin başkenti Şam'da bulunan İran Konsolosluğu'na yapılan hava saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi, Tuğgeneral Muhammed Hadi Hac Rahimi ile 5 yetkilinin hayatını kaybetmesi sonrası bölgede gerilim artıyor. Rusya, Katar, Umman, Ürdün, Irak ve Suudi Arabistan, Suriye'nin başkenti Şam'daki İran diplomatik misyonunu hedef alan saldırıyı kınadı.

Deyrezor’da patlama

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR),  Irak’a sınır Suriye’nin doğusundan Deyrezor vilayetinnin batısındaki El Tabni çölünde, askeri bir aracın geçişi sırasında IŞİD tarafından döşenen mayının patlaması sonucu Suriye ordusuna bağlı Difa el Vatani milislerine mensup 3 milis öldü, 4’ü yaralandı.

Dera’da milislere ait karargahlara bombardıman

Dün, aidiyeti bilinmeyen savaş uçakları, Dera’nın batısındaki Mariye köyünde, Suriye ordusu saflarındaki İran destekli gruplara saldırı düzenledi. Saldırıda İran destekli gruplara ait bir karargah hedef alındı.

Suriye rejimine yakın sosyal medya hesapları  Dera ilinin Mariye köyü yakınlarındaki saldırıları, İsrail’e ait savaş uçaklarının düzenlediğini iddia etti. Söz konusu saldırıya ilişkin, İsrail tarafından ve Suriye rejiminden henüz açıklama yapılmadı.

SOHR, Dera ilinin batı kırsalındaki Yermuk Havzası bölgesindeki Maariya köyü civarındaki askeri alan bombalandı. Bombardımanda şu ana kadar can kaybı olup olmadığı netleşmedi.

Humus’ta ABD üssüne saldırı girişimi

Öte yandan, Suriye'nin Humus ilinde ABD güçlerinin konuşlandığı Tenef bölgesindeki askeri üsse aidiyeti bilinmeyen kamikaze insansız hava aracıyla (İHA) saldırı girişiminde bulunuldu.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Humus'un çöl bölgesinde Ürdün sınırına yakın Tenef'te gece geç saatlerde ABD güçlerinin kullandığı üsse aidiyeti bilinmeyen bir kamikaze İHA ile saldırı teşebbüsü düzenlendi.

Üste konuşlu ABD güçlerinin İHA'yı üssün güneydoğusunda çöl bölgesinde düşürdüğü belirtildi.

İran konsolosluğu bombalandı

İran'ın Şam Konsolosluğu yerleşkesindeki konsolosluk binasına, dün akşam saatlerinde hava saldırısı düzenlenmişti. Saldırıda 5’i üst düzey yetkili 7 İranlı subay öldü.

İran Devrim Muhafızları Ordusundan yapılan açıklamada, Şam Konsolosluğu yerleşkesindeki elçilik binasına dün İsrail tarafından düzenlenen füze saldırısında Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi ile Tuğgeneral Muhammed Hadi Hac Rahimi dahil 7 yetkilinin hayatını kaybettiği duyuruldu.

Şam ve kırsalındaki bölgelerde, Suriye ordusu ile İran destekli terörist grupların yanı sıra Lübnan Hizbullah'ı unsurlarının da bulunduğu biliniyor.

Saldırıya kınama

Rusya, Katar, Umman, Ürdün, Irak ve Suudi Arabistan, Suriye'nin başkenti Şam'daki İran diplomatik misyonunu hedef alan saldırıyı kınadı.

Rusya: İsrail yönetimini provokatif askeri eylemlerden vazgeçmeye çağırıyoruz

Rusya Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Suriye’nin başkenti Şam’da bulunan İran Konsolosluğuna yönelik hava saldırısını şiddetle kınadığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, dokunulmazlığı Viyana Sözleşmesine göre güvence altına alınan diplomatik ve konsolosluk tesislerine yönelik saldırının kabul edilemez olduğu belirtildi.

İran Konsolosluğuna yapılan saldırının sivil halk arasında kitlesel ölüm riski yüksek olan yoğun nüfuslu bir bölgede yapıldığına işaret edilen açıklamada, “İran'ın Suriye'deki konsolosluk binasına yapılan bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. İsrail'in bu tür saldırgan eylemlerinin kesinlikle kabul edilemez olduğu ve durdurulması gerektiği gerçeğinden yola çıkıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Bu olay karşısında uluslararası toplumun tüm sorumlu üyelerinin pozisyonlarını açıkça belirtmeleri ve bu eylemlere ilişkin uygun bir hukuki değerlendirme sunmalarının gerekli olduğu vurgulanan açıklamada, “İsrail yönetimini, Suriye ve diğer komşu ülkelerde, tüm bölge genelinde son derece tehlikeli sonuçlar doğuran provokatif askeri eylemler uygulamasından ısrarla vazgeçmeye çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Katar: Saldırı diplomatik normların açık ihlali

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, saldırı "diplomatik misyon merkezlerine saldırıyı suç sayan uluslararası anlaşmalar, sözleşmeler ve diplomatik normların açık ihlali" olarak nitelendirildi.

Diplomatik ve konsolosluk misyonlarının hedef alınmasının tamamen reddedildiği ve personelinin uluslararası hukuk kurallarına uygun korunmasının gerektiği vurgulanan açıklamada, Katar'ın sebebi ve nedenleri ne olursa olsun, şiddet ve terörizmi reddettiği yinelendi.

Saldırının kınandığı açıklamada, ölenlerin ailelerine, İran hükümetine ve halkına başsağlığı ve yaralılara acil şifa dileklerinde bulunuldu.

Umman’dan kınama

Umman Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Şam'daki İran diplomatik misyonuna düzenlenen saldırı kınandı.

Açıklamada, saldırı, Suriye'nin egemenliği ile diplomatik ve konsolosluk misyonlarının korunmasını gerektiren tüm uluslararası kanunların ve diplomatik dokunulmazlıkların ihlali olarak nitelendirildi.

Bölgedeki tırmanışın durdurulması ve saldırı ile güvenlik ve istikrarı tehdit eden diğer eylemlerin reddedilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifa dileklerinde bulunuldu.

Ürdün’den açıklama

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da saldırı kınanarak, bunun "uluslararası hukukun ciddi ihlali ve diplomatik karargahların kutsallığına saldırı anlamına geldiği" vurgulandı.

Açıklamada, saldırıda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifa dileklerinde bulunuldu.

Irak: Uluslararası toplum harekete geçmeli

Irak Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da saldırı kınandı ve bunun "uluslararası hukukun ve Suriye'nin egemenliğinin açık ve aleni ihlali anlamına geldiği" vurgulandı.

Bölgedeki şiddet döngüsünün genişlemesinin daha fazla kaos ve istikrarsızlığa yol açacağı konusunda uyarıda bulunulan açıklamada, uluslararası topluma Gazze Şeridi'ndeki ölüm ve yıkım ile Suriye topraklarının hedef alınmasını durdurmak için acilen harekete geçme çağrısı yapıldı.

Suudi Arabistan’dan kınama

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da saldırı kınandı.

Ne tür gerekçe ve bahaneyle olursa olsun, diplomatik tesislerin hedef alınmasının tamamen reddedildiği kaydedilen açıklamada, bu saldırının uluslararası diplomatik yasaların ve diplomatik dokunulmazlık kurallarının ihlali anlamına geldiğine işaret edildi.

Yemen'deki İran destekli Husiler de yaptıkları açıklamada saldırıyı kınadı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli