AK Parti İstanbul İl Başkanı Kabaktepe: Kürtlerin en büyük partisi AK Parti’dir

28-03-2024
Rûdaw
Etiketler Osman Nuri Kabaktepe AK Parti İstanbul Türkiye 31 Mart Seçimleri Kürtler
A+ A-

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, İstanbul’da geçen beş yıllık süreci “Fetret Dönemi” olarak adlandırdı ve “CHP'li seçmenlerimiz de kendi başkanlarının başarısızlığını ifade ediyorlar” dedi.

Karatepe, 31 Mart seçimlerinde partisinin adayı Murat Kurum’un ipi göğüsleyeceğine inandığını söyledi.

“AK Parti en büyük Kürt partisidir” diyen Karatepe, “Dolayısıyla hem Kürtler için, hem Türkler için, hem diğer vatandaşlarımız için, özgürlüklerden ekonomiye, sağlıktan kültüre kadar her alanın açılmasıyla ilgili AK Parti 22 yıldır yaptıklarını yapmaya devam edecek” şeklinde konuştu.

Osman Nuri Kabaktepe, DEM Parti’nin İstanbul’da çıkardığı adayın göstermelik mi yoksa örtülü ittifak mı olacağını seçim sonuçlarından ortaya çıkacağını belirterek, “Ama biz hem kendi Kürt seçmenimizden oyumuzu alacağız, hem de DEM Parti’ye oy verenlerin de Murat Kurum Bey'e oy vereceğini sahada görüyoruz” dedi.

AK Partili yönetici, Türkiye ile Kürdistan Bölgesi’nin mevcut ilişkilerini ise olumlu bulduğunu kaydetti.

AK Parti) İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, Rûdaw TV’den Senger Abdurrahman’ın sorularını yanıtladı.

Rûdaw: AK Parti’nin İstanbul için en önemli projesi nedir?

Osman Nuri Kabaktepe: Biz projelerimizi hazırlarken bir kentin ihtiyacı nedir diye bakıyoruz. İstanbullu hemşerilerimizin, vatandaşlarımız ne bekliyorlar diye bakıyoruz. Bu açıdan baktığımızda ilk öne çıkan iki şey, ulaşım ve İstanbul'un yapı stokunun yenilenmesi, yani depreme hazırlanması. Bu konuları kendimize öncelik edindik, dolayısıyla bunun altında sekiz tane de başlığımız var: kültürle, sanatla, ekonomiyle, kadınlarla gençlikle ilgili. Ama önceliğimiz İstanbul'un kentsel yapısı, kentsel dönüşümünün yenilenmesi ve ulaşımla ilgili bir an evvel sorun haline gelen, çile haline gelen probleminin çözülmesi.

Rûdaw: Şu an İstanbul eskisi gibi temiz değil. Siz bunu düzeltmek için ne yapacaksınız?

Osman Nuri Kabaktepe: Şehirler aslında canlı varlıklar gibidir. Siz o şehri her gün her saat hem günlük ihtiyacını hem geleceğe hazırlamayı yapmazsanız şehir imkanlarını kaybeder, güzelliklerini kaybeder. Çevresel etkiden, iklimsel etkiden, kadının, çocuğun beklentisinden parkına kadar kaybeder. Biz bu beş yıllık dönemi bu anlamda “Fetret Dönemi” diyoruz. Dolayısıyla İstanbul bir yaşayan varlık gibi, sürekli kendisiyle ilgilenilmediği için kaybettiği eksiklikleri var. O eksiklikleri gidermek için 100’ün üzerinde projeyle, İstanbul'u yaşanabilir kılmak, yaşam kalitesini artırmak, bunu tüm sosyal kesimlerle, yaş gruplarıyla birlikte yapmak için yoğun bir çaba içerisinde olacağız. Zaten 15 yıllık bir tecrübemiz var, vatandaşlarımız bize şunu da soruyor: 15 yıl yönettiniz, şu an bir takım sorunlarla ilgili bazı şeyler söylüyorsunuz, sizin döneminizde var mıydı, yok muydu diye. Bu anlamda bize yaşam kalitesi ve şey anlamında her şeyi de şeffaf, açık bir şekilde ifade ediyoruz. O gün olan buydu, bugün olan buydu, farklılaştırmalar ve kötüleşmelerle ilgili de hem tespitlerimizi hem önerilerimizi anlatıyoruz. İstanbul'u güzelleştireceğiz, trafik sorununu çözeceğiz demiyoruz. İstanbul'un trafik sorunu şu bölgeyi şu tüneli yapacağız, şu bölgeyi şu metroyu yapacağız, şurada millet bahçesi yaptık, burada mahalle bahçesi yapacağız gibi projelendirilmiş, uygulama aşamasına gelmiş işlerle hemşerilerimizin önüne çıkıyoruz, böyle de devam edeceğiz.

Rûdaw: Anketlere göre İstanbul’da CHP ile yarışta durum ne?

Osman Nuri Kabaktepe: Murat Kurum Bey, başkan adayımız, geçen haftalarda açıkladı, 1.5, 2 puanın önünde olduğumuza dair anketlerin olduğunu kendisi ifade etti. Tabii seçim süreçlerinde çok fazla anket yayınlanır, bu 2023 milletvekili cumhurbaşkanlığı seçiminde de yayınlandı, tüm dünyada olur bu, bazıları isabet eder bazıları edemez. Bu anket şirketlerinin güvenilirliği kendilerinin bileceği bir iş ama biz sonuçlardan bakıyoruz. Yani yüzde 60 kazanır denilen yerde adayların kaybettiğini de görüyoruz. Dolayısıyla bizim yaptığımız tespitler, sahadan aldığımız ve kendi gözlemlerimiz Sayın Murat Kurum'un 31 Mart akşamı ipi göğüsleyeceği yönünde. Onu da İnşallah 3 gün sonra hep beraber yaşamış olacağız.

Rûdaw: Bu anlattıklarınıza göre İstanbul’da seçimi kazanacaksınız. Burada 5 yıl aradan sonra CHP’den rövanşı alacağınıza inanıyor musunuz?

Osman Nuri Kabaktepe: 2024 seçimlerinde İstanbul'da büyükşehir belediyesini bizim yeniden kazanacağımızı düşünüyoruz. CHP'nin kaybedeceğini düşünüyoruz. Bunlar tabii işte sonuçlar, veriler, sahanın izlerini hareketle söylüyoruz. Gerçek anketi 31'in birinde milletimiz yapacak ama milletimizin yapacağı gerçek anket, yani kesin sonuçların da CHP'nin kaybetmesiyle sonuçlanacağını ifade ediyorum. Çünkü CHP şu anda İstanbul seçimlerini bir yerel seçim havasından çıkarıp genel seçim havasına sokmak istese de İstanbullu kendini yönetecek, İstanbul'a hizmet edecek, İstanbul'u düşünecek bir başkan arayışı içerisinde. CHP'li seçmenlerimiz de bu noktada kendi başkanlarının başarısızlığını sık sık sahada ifade ediyorlar. Dolayısıyla öznesi İstanbul olan, önceliği İstanbul olan, İstanbul sorunlarını kendisine mesele edinen İstanbullu bir sıçrama tahtası gibi düşünüp cumhurbaşkanlığı adayı olarak yola çıkıp cumhurbaşkanı yardımcılığında aday adaylığında kalan, şimdiden 2028 söylem ve göndermesiyle bir genel seçim havasına sokmaya çalışan yaklaşma, İstanbullunun “hayır” demesi gerektiğini, “İstanbul'u yöneten biri lazım” diyerek 31 Mart'ta gereken cevabı sandıkta da vereceğini düşünüyorum, görüyorum. Bunu bize söyleyen, ifade eden vatandaşlarımız da var. Seçiminin kendi bağlamının dışında, farklı emeller için kullanılmasına İstanbul seçmene müsaade etmeyecek.

Rûdaw: 2019’daki seçimlerde Sayın Ekrem İmamoğlu Kürtlere yönelik güzel konuşmalar yaptı. Bir çok söz de verdi ancak İstanbul’daki Kürt seçmenler seçimden sonra sözlerin ve pratiğin birbiri ile aynı olmadığını söylüyor. Biliyorsunuz, İstanbul’da 5 milyondan fazla Kürt yaşıyor. Siz Kürtler için neler yapacaksınız?

Osman Nuri Kabaktepe: Tabii ki, şunu ifade edelim: Sayın İmamoğlu'nun, Ekrem Bey'in söylemlerini unutma gibi bir yaklaşımı var. Televizyonlarda 2019 seçimlerindeki vaatleri kendisine sorulduğunda "hatırlamıyorum" dedi. İkinci kez sorulduğunda yine "hatırlamıyorum" dedi. Bu gençlerle ilgili, Kürtlerle ilgili, ulaşımla ilgili, eğitimle ilgili birçok farklı konu içerebilir ama toptan söylediği cümle, "ben hatırlamıyorum" oldu. Hatırlamaması iki nedene dayanır. Birincisi, söylerken yapmak için değil de, oy çalmak için söylemiş olabilirsiniz. İkincisi, hakikaten söylediklerinizi yapma gibi bir huyunuz yoktur, aldatmaca yöntemi takip edebilirsiniz. Hangisinin olduğuna vatandaşımız kendisi karar versin. Ama Ekrem Bey, ben 2019’da şunu söylediniz, şu vadeniz vardı diye televizyonlarda kendisinin sorulduğunu hatırlamıyorum cevabını verdi. Bunu biliyoruz, niye hatırlamıyor cevabını kendisi versin.

Şimdi şunu ifade etmek lazım; İstanbul'umuz Türkiye'nin en güzide kenti. AK Parti'nin siyasal yaklaşımında hakikaten biz milletimizi oluşturan unsurlar diyoruz, bir enitise değil, yani Kürtler, Araplar, Türkler, Çerkezler, Lazlar, Boşnaklar, Arnavutlar komple 85 milyon hep beraber bir milletiz, hep beraber değerlendiriyoruz. Dolayısıyla bahsettiğimiz, saydığımız unsurların tamamı Türkiye'nin asli unsurudur. AK Parti en büyük Kürt partisidir, AK Parti Kürtlerin en büyük partisidir. Dolayısıyla hem Kürtler için, hem Türkler için, hem diğer vatandaşlarımız için, özgürlüklerden ekonomiye, sağlıktan kültüre kadar her alanın açılmasıyla ilgili AK Parti 22 yıldır yaptıklarını yapmaya devam edecek. Yani vatandaşlarımız şunu AK Parti döneminde gördü, hiçbir vatandaşımız doğduğu anda anne-babasından doğarken kazandığı ten renginden yada etnik yapısından ayrımcılığa tabi olmadı, bundan sonra da olmayacak. Herkesin kamu kurumlarında, belediyede kendi kimliği, kendi hayat tarzı, bireysel tercihlerini yaşaması önündeki tüm engelleri kaldırdık, bunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. Önceki gün bir arkadaşımız “Ekrem Bey Kürtçe şarkı yapmış” dedi. Ben de “Ne güzel işte, AK Parti'nin açtığı özgürlük ortamında seçim şarkısı da yapabiliyormuş, ben dinlemedim” dedim. Dolayısıyla bu özgürlüklerin her alanda geliştirilmesine de gayret edeceğiz. Biz belediye başkan adaylarımız, meclis adaylarımız, il-ilçe yönetimlerimizde, Kürt kardeşlerimizle hep beraber çalışıyoruz. Yani bu partinin kurucu unsuru, Türkiye'nin temel asli unsurudur bu saydığımız tüm gruplar. Bir de AK Parti'nin siyaset felsefesinde şöyle bir soru var. Sorunuzla bağlantılı değil ama bizim nasıl yaklaştığımızı belirtmesi açısından; Bizim sorumuz şu, “ruhun ırkı var mıydı?” Yani hiçbir insan dünyaya gelirken annesini, babasını seçemiyor. Dolayısıyla annesinden, babasından, doğduğu ilden, ilçeden, ülkeden hareketle insanların birbirlerine üstünlük taslamaları, hak talep etmelerini de doğru bulmayan bir siyaset felsefemiz var. Ruhumuzun ırkı yoksa eşit olarak doğuyoruz, eşit olarak yaşayacağız, eşit olarak ömrümüzü tamamlayacağız. Bu felsefeye devam edeceğiz, 16 milyon İstanbullunun tamamına hep beraber hizmet edeceğiz. Kürt'üne de, Laz'ına da, Çerkez'ine de Arap'ına da hiçbir ayrımcılığa neden vermeden, ötekileştirmenin karşısında durarak. En önemli yaklaşım şudur: Bu bahsettiğimiz ve sayamadığımız vatandaşlarımızın tamamı, bu ülkenin asli unsuru, ve asili sahibidir. Böyle bakacağız, böyle bakıyoruz, böyle bakmaya da devam edeceğiz. Hiç kimse üvey evlat değil, bu toprakların annesidir, babasıdır, asli çocuğudur.

Rûdaw: Dil, kültür ve eğitimden bahsettiniz. Türkiye’deki Kürt vatandaşların ana dilinde eğitimi için neler yapıyorsunuz?

Osman Nuri Kabaktepe: Türkiye'de, biliyorsunuz, Kürtçe'nin konuşulması, Kürtçe müzik yapılması, Kürtçe eğitim yapılması, okullarda seçmeli ders olarak seçilmesi, özel okullarda Kürtçe eğitim yapılması gibi engellerin tamamını biz kaldırdık. Türkiye'de şu an böyle bir problemimiz yok. Dolayısıyla vatandaşlarımızın bugün bir talebini yerine getirdiniz, yarın yeni bir ihtiyaç doğabilir, o talebi de oturur konuşur ve ona çözüm geliştirirsiniz. AK Parti, Arapça'nın önündeki engeli de kaldırdı, Kürtçe'nin önündeki engeli de kaldırdı, Lazca'nın önündeki engeli de kaldırdı. Şu an okullarımızda bunlar dersler olarak okunabiliyor, üniversitelerimizde bölümler açıldı. Daha önce Türkiye'de Kürtçe, Arapça müzik yapamazdınız, Lazca yapamazdınız, İngilizce yapabilirdiniz. Köyünüzün adını veremezdiniz. Bu engellerin tamamını kaldıran AK Parti oldu. Bu duran bir süreç değil, devam ediyor. Devam eden süreç içerisinde de biz, vatandaşlarımızın tüm talepleriyle beraber, Türkiye'de hangi talepler varsa her alanda buna çözüm geliştiririz. Bu sadece Kürtlerle ilgili bir durum değil. Diğer vatandaşlarımızın ana dilinde de sokakta konuşurken çekinilen bir Türkiye'den, Elhamdülillah Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı, cumhurbaşkanlığı döneminde, AK Parti'nin siyasal sessiz devrimleri sayesinde, bu soruların hepsi memleketimizde aşıldı. Artık böyle bir problemimiz yok, ne kimliğini ifade etme problemimiz var, ne dilini konuşma problemimiz var. Eğitimle ilgili de, okullarda ders verilmesi, özel okullarda, herkesin farklı dilde eğitim vermesiyle ilgili sorunlar aşıldı. Tüm problemlerimizi, tüm beklentilerimizi, demokrasimizin içerisinde parlamentomuzda oturuyoruz, konuşuyoruz. Bu herkes için böyle. Mesela, geçen engelli vatandaşlarımız geldi bana, spor yapmak için futbol sahası istediler. 5 yıl önce böyle bir talep yoktu, o günün ihtiyacı farklıydı, beklentisi farklıydı. Bu sosyal gruplarımızda da, iş insanlarında da farklılaşıyor.

Yani AK Parti devrimlerine devam edecek. AK Parti, milletimizin isteğini kendisine ekonomi politik, sosyal politik olarak belirlemeye devam edecek. Milletine rağmen değil, milletine göre siyaset yapmaya devam edecek. Dolayısıyla milletimizin asli unsuru olan Kürt'ümüz için, Arap'ımız için, Laz'ımız için, Gürcümüz için, Çerkez'imiz için, Boşnak'ımız için böyle olmaya devam edeceğiz. Bakın, şu an devlet televizyonumuz var bizim Kürtçe yayın yapan. Siz Kürtçe otobüste, dolmuşta kaset dinleyemez, bir Türkiye'den bugün devletin kendi televizyonunda yayın yapan bir konuma getirdiniz, bunlar devrim niteliğinde şeylerdir. Daha da geliştireceğiz.

Rûdaw: Siz de bahsettiniz, AK Parti iktidarı döneminde Kürt meselesinde önemli açılımlar yapıldı. İstanbul seçimlerini kazandığınızda burada Kürtler için neler yapacaksınız. Türkiye genelinde ve özellikle de İstanbul’da Kürt meselesi açısından yeni açılımlara ihtiyaç var mı sizce?

Osman Nuri Kabaktepe: İstanbul'da tüm vatandaşlarımız müsterih olsun, Kürt kardeşlerimizin müsterih olsun. Biz Kürt kardeşlerimizi AK Parti'nin de Türkiye'nin de İstanbul'un da asli unsuru olarak görüyoruz. Yapacağımız her şeyi birlikte yapacağız, kararlarımızı birlikte alacağız. Bugün AK Parti il yönetiminde de Kürt kardeşlerimiz var, belediye yönetimlerinde de. Burada biz vatandaşlarımızın beklentilerini belediye politikalarımızda da bir ders ve bir ödev olarak görüp, onunla ilgili tamamını gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Burada sosyal talepler var, istihdam talepleri var, kültürünü yaşatabilmek için talepleri var. Kendi adet ve geleneklerini yaşatmak için talepleri var. Bunların tamamını biz şu an ilçe belediyeleri olarak yapıyoruz, İstanbul'da büyükşehir belediyesi olarak da yapacağız. Yani istihdamdan, kültürel özelliklere, kendi yaşam tarzına dönük bir takım faaliyetlerin yapılmasına kadar neler varsa, bunların hepsini ilçelerimizde yapıyoruz. Hatta gidip köylerde belgesel bile çekiyoruz. Mesela, işte Diyarbakır'ımızın, Van'ımızın, Hakkari'mizin bir derneği var, kendi köyünün belgeselini, filmini bile biz buradan belediyemizden ekipler gönderiyoruz, çekiyoruz. Bizim de bu noktada projelerimiz var. Vatandaşlarımız bizim eser ve hizmet politikamıza zaten alışkınlar. Şunu bilmeleri, görmüş olmaları lazım; bölgesel olarak Türkiye'mizin, İstanbul'umuzun paydaşı olan tüm kardeşlerimize bu genişlikte hizmet edeceğiz. Zaten bu kardeşlerimiz AK Parti yönetimlerinin de bir parçası.

Rûdaw: Bu soruyu şunun için sordum; AK Parti İstanbul’da seçimi kazanırsa Kürt meselesinin çözümü için yeni bir süreç başlar şeklinde söylemler oldu. Bu konuda yeni bir proje var mı?

Osman Nuri Kabaktepe: Altını çizerek söylüyorum, AK Parti Kürtleri ne AK Parti'nin ne de Türkiye'nin ayrı bir unsuru olarak görmüyor. Kürtler AK Parti'nin de Türkiye'nin asli bir unsuru, kurucu bir unsurudur. Bu partinin sahibi, bu ülkenin sahibidirler. Araplar kadar, Türkler kadar, Lazlar kadar, Çerkezler kadar hep beraber bu ülkenin sahibiyiz. Kürtler dilini konuşamazken, Araplar da, Çerkezler de konuşamazdı. Bu çok önemli bir bakış açısı. Kürtlerimiz, Araplarımız, Çerkezlerimiz bu memleketin asli unsuru ve sahibi, AK Parti'nin asıl sahibi. Dolayısıyla Kürt toplumumuzun, Kürt kardeşlerimizin tıkanan beklentileri, sıkıntıları, sorunları neyse, diğer vatandaşlarımızın da aynı şekilde bakıyoruz. Bunlarla ilgili biz her gün adım atıyoruz, atmaya da hazırız. Burada bir problemimiz yok. Türkiye'deki vatandaşlarımız açısından bunu her zaman söylüyoruz. Hiçbir zaman Türkiye'de Kürtlerin, Arapların, Arnavutların ötekileştirilmesine müsaade etmedik, bundan sonra da etmeyeceğiz ve neyse talepler o talepleri oturacağız, beraber konuşacağız, adım atacağız. Bugün de aynı şeyleri yapıyoruz, daha iki gün önce Tuzla'da Doğu Güneydoğu derneklerimizle oturdum. Ağrılı, Vanlı, Hakkarili kardeşlerimizle oturduk, konuştuk, İstanbul'da neler yapılacak, illerine dönük talepleri nelerdir, neler yapılabilir. Durmuş bir şey yok bizim açımızdan, biz sürekli bu talepleri alıyoruz ve devam ediyoruz. Biz İstanbul hakkında konuştuğumuz için bunları ifade ediyorum, biz birlikte İstanbul'u yönetmeye devam edeceğiz.

Rûdaw: Geçtiğimiz seçimlerde bir çok Kürt seçmen size oy verdi. Biliyorsunuz, bu seçimlerde DEM Parti de aday çıkardı. Bu size gelecek olan oyları etkiler mi?

Osman Nuri Kabaktepe: İstanbul'da Kürtlerin en çok oyunu alan parti AK Parti biziz zaten. Sandık sonuçlarına baktığımızda, DEM Parti'nin Kürt oylarının en çok oyunu alan bir parti olarak görmek, Kürt seçmenimiz ve Kürt vatandaşlarımızın aslında gerçeği yansıtmıyor. Biz bölge bölge bakıyoruz, sandık sandıkta bakıyoruz ve hakikaten İstanbul'da birçok bölgede birinciyiz, bazı yerlerde ikinciyiz. DEM Parti'nin aday çıkarmış olması sonuçları nasıl etkileyecek bugünden bilemiyoruz ama şunu söylüyoruz: DEM Parti'nin içinden bir grup çıkıyor “İmamoğlu'nu destekleyelim” diye açıklama yapıyor, bir grup da çok cılız ses çıkarıyor ve “kendi adayımızı destekleyelim” diyor. Bunun sahaya nasıl yansıması adaylarının çalışma performansının düşük olması, çok fazla seçime asılmaması ile görüyoruz. Kazanalım, kendi oyumuzu alalım ya da oyumuzu artıralım şeklinde bir performans görülmüyor bu yüzden hakim şey ikinci şık gibi. Yani örtülü bir ittifak. Bazı yöneticiler zaten açıkça ifade ediyor. DEM Parti'nin yüzde 8 civarında oyu vardı. Bir önceki seçimde TİP’le beraber yüzde 12 oy aldı. Yüzde 2 mi, 8 mi alacak. Eğer yüzde 2 alırsa o zaman göstermelik bir aday konulmuş denilecek. Ama biz hem kendi Kürt seçmenimizden oyumuzu alacağız, hem de DEM Parti’ye oy verenlerin de Murat Kurum Bey'e oy vereceğini sahada görüyoruz.

Rûdaw: Son soru olarak da İstanbul’dan uzaklaşacağım. Mevcut durumda Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri nasıldır?

Osman Nuri Kabaktepe: Çok uzun yıllara dayanan bir ilişki sürecimiz var ve hakikaten geldiği noktayı olumlu buluyoruz. Daha da geliştirmek için hep birlikte gayret etmemiz lazım, çünkü bizim bu bölgedeki iş birliğimizin, birlikte çalışmamızın kuvveti ve niteliği sadece ülkelerimizde yaşayan insanları değil, ileriye doğru güçlenmemiz açısından da en önemli unsurlardan birisi. Hem bireysel olarak, hem ülke olarak, hem de İstanbullu olarak baktığımızda, bu ilişkileri daha da ileriye taşımak gerektiği noktasında bir kararlılık görüyoruz. Biz de bunun doğru olduğunu ve desteklememiz gerektiğinin bilincindeyiz. İnşallah daha da geliştiririz, diyorum.

Rûdaw: Sayın AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, bizimle olduğunuz için çok teşekkür ediyorum.

Osman Nuri Kabaktepe: Ben çok teşekkür ediyorum geldiniz buraya kadar. İzleyicilerimize de hürmetlerimi ve selamlarımı iletiyorum.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli