Erdoğan Amed surlarından İstanbul’u yeniden fethetmek istiyor

26-03-2024
Rûdaw
Etiketler Kürtçe Amed Diyarbakır Newro Newroz Çözüm s Çözüm süreci Kürt Sorunu
A+ A-

Geçtiğimiz günlerde Newroz gecesine özel Rûdaw Medya Grubu’nun düzenlediği bir etkinlikte Şivan Perwer, Nasıri Rezazi ve Kürdistan'ın birçok yerinden gelen sanatçımızın muazzam performanslarını saatlerce dinledik. Şivan Perwer yol arkadaşı sazıyla (Min bêriya te kiriye) şarkısını seslendirerek tüylerimizi diken diken etti.

Bir gün sonra Newroz'un soğuk ve yağmurlu havasında Amedliler, Tayer Tofiq'in ‘Şirin Bahara’ şarkısıyla adeta coştu. Genç-yaşlı, kadın ve erkek kentte neredeyse herkes Newroz kutlamaları için kentinin meydanında bir araya gelmişti.

Kürdistan'da milyonların Newroz bayramı kutlamalarına katılması, geriye dönüp baktığımızda bunu öyle kolay gerçekleşen bir olgu olmadığını anlıyoruz. Bu mücadele 1990 yılında Amed şuralarında bedenini ateşe vererek Newroz’u kutlayan Zekiye Alkan daha da geniş kitlelere ulaşmasına vesile olmuştu. Bu kıvılcım Amed’deki Newroz ateşinin harlı kalmasına vesile olmuştu. 

Amed'de bu yıl düzenlenen Newroz kutlamalarının herkesçe farklı olduğu aşikâr. Çok sayıda yerli ve yabancı misafirlerin katılımı ve Leyla Zana’nın barış dolu konuşması Amed'in soğuk atmosferini ısıtmaya yetti.

Newroz'un ardından Leyla Zana, Amed başta olmak üzere diğer kentleri ve bölgeleri gezerek yol arkadaşlarına destek istedi. Newroz'un ardından kampanyasının ilk gününde Amed'de yaptığı bir konuşmada "İstanbul, Kürdistan ile Türkiye arasındaki kardeşliğin temeli ol" dedi. Seçim kampanyalarından önce de bir açıklama yaparak, “Erdoğan'ın barış sürecini buzdolabından çıkarmasının zamanı geldi" demişti.

Erdoğan'ın Amed'ten beklentisi nedir?

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Mart günü Amed'i ziyaret etmesi ve bir miting düzenlemesi planlanıyor. Erdoğan, Amed'e partisine oy toplamak için değil, partisinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Murat Kurum için oy destek almak için gidiyor. Erdoğan, İstanbul'u Amed surlarından yeniden fethetmek istiyor.

Erdoğan'ın bu ziyaretinde Kürt meselesine ilişkin yeni tutum ve mesajları içerebilir. Çünkü Leyla Zana'nın bu süreçte yapmış olduğu konuşmalarından yeni bir siyasi süreç ve uzlaşma döneminin başlanması mesajını içeriyor. Nihayetinde Leyla Zana’nın bu konuda bilgi sahibi değilse ve bir ışık göremiyorsa 8 yıl sonra partisine destek isteyip Erdoğan'a dönük çağrıda bulunmazdı.

Erdoğan'ın Amed’te düzenleyeceği mitingi İstasyon Meydanı'nda yapılması planlanıyor. 2005 yılında Başbakanlık döneminde Erdoğan Amed'e giderek, “Kürt meselesi benim meselemdir” mesajını vermiş Kürtlerle müzakere kapısı aralamıştı. İki tarafında yoğun emeğiyle 10 yıl süren “Barış Süreci” tek taraflı olarak buzdolabına kaldırılmıştı.

Şimdi herkes ciğeri yanmış annelere Megri megri” demek istiyor. Bu şarkı Barzani ve Erdoğan'ın barış için Amed'e yaptığı ziyarette Şivan Perwer ve İbrahim Tatlıses tarafından seslendirilmişti. O tarihi günde Erdoğan Kürdistan'ın adını ilk kez resmen anmış ve tanımıştı. Osman Baydemir ile Erdoğan'ın Amed Belediyesi'nde el ele vererek barış mesajları veriyordu. O tarihi süreçte güney ve kuzeydeki heyetler "Biz kardeşiz, Amed ve Erbil bizim evimizdir mesajı veriyordu.

 

(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli