Brunei Maliye Bakanı Liew Abdullah: Savaşlar dünya ekonomisini etkiliyor

15-02-2024
Rûdaw
Etiketler Brunei israil BAE Dubai Dünya Hükümet Zirvesi
A+ A-

Brunei Maliye ve Ekonomi Bakanı Emin Liew Abdullah, İsrail-Hamas ve Rusya-Ukrayna savaşlarının dünya barışı başta olmak üzere ülkelerin ekonomisine de etki ettiğini söyledi.

Dünyada önemli teknolojik gelişmelerin yaşandığına dikkat çeken Liew Abdullah, “Yapay zeka da çok hızlı gelişme kaydediyor, dolayısıyla her hükümetin bu gelişme ve büyümeye tepki vermesi gerekiyor, böylece ekonomilerini güçlendirebilirler. Bu yüzden hepimizin bir araya gelip birbirimizden öğrenmemiz ve yapay zekayı nasıl kullanacağımıza dair fikir alışverişinde bulunmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Eski düzenlerden yeni bir düzene geçiş yapmanın kolay olmadığını belirten Liew Abdullah, bazı kesimlerin gelişme kaydettiği sırada bazılarının da elbette geri kalma ihtimalinin çok yüksek olduğunu ifade etti.

BAE’nin başkenti Dubai’de düzenlenen Dünya Hükümet Zirvesi toplantılarına katılan Brunei Maliye ve Ekonomi Bakanı Emin Liew Abdullah, konferansın yapıldığı salında Rûdaw muhabiri Sengar Abdulrahman’ın sorularını yanıtladı:

Rûdaw: Burada düzenlenen bu zirvenin ve diğer küresel konferansların dünya ekonomisi üzerinde nasıl bir etkisi olacağını düşünüyorsunuz?

Emin Liew Abdullah: Öncelikle bu zirvede bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Sorunlara baktığınızda, tüm bu sorunların birçok hükümetin karşı karşıya olduğu yeni ve çağdaş sorunlar olduğunu görürsünüz. Sanırım geçmiş sanayi devrimleriyle karşılaştırıldığında her devrimin gelişmesinin daha uzun sürdüğünü görüyoruz, ancak bugün gördüğümüz sorunların çoğunun yapay zekayla ilgili olduğunu düşünüyorum. Yapay zeka da çok hızlı gelişme kaydediyor, dolayısıyla her hükümetin bu gelişme ve büyümeye tepki vermesi gerekiyor, böylece ekonomilerini güçlendirebilirler. Bu yüzden hepimizin bir araya gelip birbirimizden öğrenmemiz ve yapay zekayı nasıl kullanacağımıza dair fikir alışverişinde bulunmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu tek başına bir ülkenin veya hükümetin yapabileceği bir şey değil. Bana göre bu zirve burada olanlar için oldukça heyecan verici çünkü bu sayede yeni evrimleri birbirimizden öğrenip neler yapabileceğimize görmemize sağlıyor.

Rûdaw: Neden bu tür büyük konferanslar ve zirveler dünyadaki açlığın, yoksulluğun ve kötü yaşam koşullarına bir çözüm bulamadığını düşünüyorsunuz?

Emin Liew Abdullah: Kuşkusuz birçok kesimin ileriye doğru adımlar atması durumunda bazıları geride kalabilir. İnsanlar bu kadar gelişmeyi takip edemez. Yeni teknolojiyi bünyemize kattığımızda bir geçiş olacak; İnsanlar eski teknolojiden yeni teknolojiye geçiş yapıyor ve bu insanların buna uyum sağlaması gerekiyor. Bu nedenle, gelişmeye devam etmek ve anlamak için yeni çevreye uyum sağlamak amacıyla hükümetlerin uzun vadeli öğrenmeye vurgu yapmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Elbette nüfusun küçük bir kısmı geride kalabiliyor ve burada devletin görmezden gelinmemesi için onlarla farklı şekilde ilgilenmesi gerekiyor. Eski bir ortamdan yeni bir ortama geçtiğimizde bunun yadsınamaz olduğunu ifade etmek gerekiyor.  

Rûdaw: İsrail-Hamas ve Rusya-Ukrayna arasında yaşanan çatışmaların dünya barışını etkilediğini biliyorsunuz, sizce bu durum dünyanın geleceğini, insanların hayatlarını, ülkelerin ekonomilerini tehdit ediyor mu?

Emin Liew Abdullah: Evet bunun tedarik zinciri ve diğer bir çok konuyu etkilediğini gördük. Bunun elbette etkisi var, bizler koronavirüs zamanında ekonominin nasıl çalıştığını gördük. Tüccarların yeni pazarlara doğru nasıl hareket etmesi ve uyum sağlaması gerektiğini yaşayıp gördük? Bu, ilerleme kaydettiğimiz bir zamanda yüzleşmemiz gereken bir şey olduğunu düşünüyorum.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli