Kürt halkının büyük zafere katılımı

09-05-2024
Rûdaw
Etiketler Maxim Rubin Rusya Kürt halkı Sovyetler Birliği
A+ A-

9 Mayıs 1945, Sovyetler Birliği halklarının direniş ruhunu ve kahramanlığını simgeleyen bir gün olarak tarihe geçti. Bu gün Büyük Vatanseverlik Savaşı’nın (İkinci Dünya Savaşı) sona erdiği ve Almanya'nın Koşulsuz Teslim Antlaşması imzalandığı tarihin yıldönümüdür.

Rusya tarihinin en trajik ve zor dönemlerinden biri olarak kabul edilen Büyük Vatanseverlik Savaşı, milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine, yüzbinlerce ailenin ise dağılmasına sebep oldu. Savaş sonuçları dünyayı sonsuza dek değiştirdi. Kızıl Ordu'nun cesur ve özverili askerlerinin kazandığı bu zafer, kahramanca bir mücadeleydi ve Rusya'nın mirası, Sovyetler Birliği halklarının tehlike karşısında gösterdiği kahramanlığın ve birliğin en açık örneğiydi. Savaşın katılımcılarının ve galiplerinin önünde saygıyla eğiliyor ve onlarla gurur duyuyoruz.

Bu kahramanlar arasında çok sayıda Kürt gençleri de vardı, Büyük Vatanseverlik Savaşı'nın tüm cephelerinde mücadele ettiler. Bunların arasında askerler, subaylar, istihbarat personeli, mayın koyucu, doktorlar ve fedailer vardı. Birçoğu savaştaki başarılı kahramanlıklarından dolayı madalya ve takdir aldılar. Bu Kürt kahramanlardan üçü (Samand Ali Siyabendov, Avaz Geşim Verdiyev ve Bekir Mustafayev) Sovyetler Birliği'nin en yüksek ödülü olan Sovyet Kahramanı unvanını aldı.

Kürt askerleri ikinci vatanları olan devleti savunmak için savaş alanına gönüllü olarak çıktılar. Kürt kahramanlar, Moskova'nın savunulması, Leningrad (şimdiki St. Petersburg) kuşatmasının kırılması, Stalingrad Savaşı, Kafkas Savaşları ve Kırım'ın kurtuluşu dâhil olmak üzere pek çok cephede Alman ordusuna karşı savaştı ve elbette savaşın arka cephesinde de çalıştılar. Çok sayıda Kürt askeri Belgrad, Varşova ve Budapeşte'yi cesurca savundu. Kahramanca Berlin Savaşı'na da katıldılar. Hatta Sovyet güçlerinin bir parçası olan Kürt askerleri emperyalist Japon Kwantung ordusuna karşı bile savaştı.

Sovyet arşivlerinde Büyük Vatanseverlik Savaşı ile ilgili Kürt halkının temsilcilerine atıfta bulunan çok sayıda makale ve çeşitli tarihi belgeler bulunuyor. Sovyet Mareşali Ivan Bagramyan'ın, Kürt halkının büyük zafere katılımıyla ilgili sözlerinde şöyle diyor: “Kürt halkının tarihte ilk kez ulusal özgürlüğü ve gerçek mutluluğu bulduğu Büyük Ulusal Savaş sırasında ülkemiz, büyük bir krizle karşı karşıya kaldı. Kürtler, Sovyetler Birliği'nin diğer yurtseverleri ve diğer kardeş uluslar kadar ülke için mücadelelerini ortaya koyarak tutumlarını gösterdiler. Diğer Kürt askerlerle birlikte aynı cephede birlikte savaşan askeri görevlerini sadakatle ve cesurca yerine getiriyorlardı. Bu, öz kardeş misali tehditlere karşı duran Kürt ve Rus halklarının birliğinin en açık kanıtıdır.

Rusya’nın Erbil Başkonsolosu Maxim Rubin

(Yazılar, yazarların görüşlerini yansıtmaktadır. Rûdaw Medya Grubu'nun kurumsal bakış açısıyla örtüşebilir ya da örtüşmeyebilir.)

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli